Конгресът на САЩ възложи на министъра на отбраната Джеймс Матис да представи доклад за наличието в американските въоръжени сили на специалисти, владеещи руски, китайски и корейски езици.

Такава поправка е включена в законопроекта за финансирането и политиката на Пентагона за 2019 година.

В документа се отбелязва, че не по-късно от 180 дена след влизането в сила на закона ръководството на Пентагона трябва да оцени нивото на проблемите с недостига на квалифицирани специалисти с чужди езици и да предложи на законодателите план за решаването на този проблем, както в близко бъдеще, така и в по-отдалечена перспектива.

Очаква се, че Комитетът по въоръжените дела към Палатата на представителите ще разгледа законопроекта тази седмица.

Миналата година се съобщи, че министерството на Военно-морските сили на САЩ е започнало търсене на компании-изпълнители за създаването на служби за мониторинг на социалните мрежи, блоговете и форумите на руски, немски, френски, испански, японски и други езици.

 По-рано се съобщи, че в американската армия вече е разрешено да служат хора с психически проблеми, пишат СМИ.
Военният експерт Александър Жилин в ефира на радио  Sputnik разказа за проблемите, с които се сблъскват Въоръжените сили на САЩ в последно време.
В САЩ свалиха забраната за прием на новобранци с психически проблеми, пише USA Today.
Военнослужащие подразделения кибер-безопасности американской армии
Както се отбелязва, американската армия вече може да приема в редовете си мазохисти, страдащи от биполярно афективно разстройство, депресия, алкохолизъм или наркомания.
По данни на изданието, решението е свързано с намерението да се съберат 80 хиляди новобранци до септември 2018 година.

Забраната за служба в армията на хора с психически отклонения бе въведена от САЩ през 2009 година във връзка със зачестилите самоубийства.

Военният експерт, ръководител на Центъра за изучаване на обществените проблеми около националната сигурност, полковникът в оставка Александър Жилин счита, че Въоръжените сили на САЩ са се сблъскали със сериозна криза.

«Що се отнася до здравето на хората в армията, това е криза — с всяка година става все по-сложно да се набират хора за военна служба.

Защото много, които по-рано искаха да служат в армията на САЩ, виждайки какво се случва там, когато решиха да приемат и хомосексуалисти, виждайки ужаса, който цари там, содома и гомора, предпочитат да си намират други начини да получават заплата, отколкото да служат във войската», каза Александър Жилин в ефира на  Sputnik.

Според него, присъствието в армията на хора с психически отклонения ще доведе до още по-големи проблеми в американските въоръжени сили.

«Американската армия окончателно ще изпадне в свръхкризисна ситуация — броят на самоубийствата може да достигне до критичната точка. В това няма нищо добро.

Ако се подходи към този въпрос от гледна точка на американската демокрация — ако екстравагандния човек може да стане президент, защо хората с психически отклонения да не могат да служат в армията?!

Демокрацията процъфтява», отбеляза военният експерт.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;