В условията на повишено напрежение в Егейско море се очаква в близките дни в Гърция да пристигнат високопоставени длъжностни лица от въоръжените сили на САЩ, което, според мнението на аналитиците, подчертава растящото геостратегическо значение на страната в очите на политиците от Вашингтон.

Визитата е след като началникът на Генералния щаб на националната отбрана, адмирал Евангелос Апостолакис, замина за САЩ на среща със своя американски колега Джоузеф Данфорд и други официални лица.

Затегналият се конфликт в Близкия Изток и конкуренцията за правата над въглеводородите в басейна на Източното Средиземноморие се разглеждат като разширяване ролята на Гърция извън пределите на Егейско море.

Мащабите и целите на тази роля, която Гърция се стремеше да играе в миналото, остават неясни, главно заради скептицизма по отношение истинските способности на Атина да реализира този потенциал.

Експертите твърдят, че агресията на Турция в Егейско море е доказателство за растящото недоволство на Анкара от статуса на Гърция като морска държава — независимо от ограниченията на елинския флот и перспективите за неговото влияние в източното Средиземноморие.

News Front

Източник: http://www.ekathimerini.com/228352/article/ekathimeri.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;