Помощникът на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Митчъл предупреди Акара, че нейната сделка с Русия за системите за ПВО С-400 «Триумф» може да се отрази негативно върху доставката на изтребителите F-35 от Вашингтон.

«Анкара ще нанесе ответен удар по САЩ, ако Вашингтон блокира доставката на изтребителите F-35 за Турция», заяви главата на външнополитическото ведомство на Турция Мевлют Чавушоглу.

Според министъра на външните работи на Турция, предложението на американските законодатели временно да прекратят продажбата на оръжие, в това число за самолетите F-35, е било неправилно, нелогично.

«Съюзници от военен алианс не постъпват така», отбеляза Чавушоглу.

«Имам намерението да посетя Вашингтон следващата седмица.

Разговорът ще бъде за доставките на изтребителите F-35, ако отменят доставките, то Съединените Щати ще получат съответният отговор от Турция», отбеляза Мевлют Чавушоглу.

Припомняме, че Анкара има намерението да придобие 116 броя изтребители F-35 американско производство в рамките на оглавяваната от САЩ многонационална програма за съвместни ударни изтребители.

Неотдавна сенаторът-републиканец Джеймс Ленкфорд заяви, че «стратегическите решения на Турция всеки пъти все повече и повече излизат от рамките, а понякога кардинално се разминават с интересите на САЩ».

Джеймс Ланкфорт е сигурен, че геополитическото сътрудничество на Анкара с Москва и решението за покупката на руските системи за ПВО С-400 «Триумф» може да усложни плана за закупуването на самолетите F-35.

Петя Паликрушева за News Front


 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;