Владимир Путин встъпи днес официално в длъжност като президент на Русия, съобщиха световните агенции.

Той постави ръката си върху конституцията на церемония в Андреевската зала на Големия кремълски дворец и се закле да служи на руския народ, да опазва правата и свободите му и да защитава руския суверенитет.
 

   «Смятам за мой дълг и за смисъл на моя живот да дам всичко от себе си за Русия, за нейното настояще и нейното бъдеще», заяви той след полагането на клетвата.

Преизбран през март със 76,7 процента от подадените на президентските избори гласове — най-високият резултат от идването му на власт — Путин ръководи страната от 2000 г. като държавен глава или правителствен ръководител.

«Напълно съзнавам каква огромна отговорност нося към всички вас, към Русия», каза Путин на церемонията по встъпването в длъжност.

Той се изрази в подкрепа на надеждното обезпечаване на сигурността на Русия, за равноправно и взаимноизгодно сътрудничество с всички държави.

Путин представи «Русия за хората» — страна, която дава възможности за реализация на всеки човек — като ключов ориентир на своята политика.

По думите му Русия трябва да бъде съвременна и динамична и смело да посреща предизвикателствата, които й отправя времето. Да даде повече поле за изява «на предприемачи, учени, хора на изкуството и всички, които се стремят към обновление».

Държавният глава изрази увереност, че Русия ще пробие в редица сфери благодарение на своето «свободно общество», което възприема всичко ново и е отворено към напредък, което отхвърля несправедливостта, застоя, бюрократичната безжизненост и всичко, което пречи на хората да разкрият пълния си потенциал за реализация.

Встъпването му в длъжност бе известено с 30 оръдейни салюта.

След като положи клетвата си, Путин, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Русия, отиде на Съборния площад.

Там той прие рапорт на командира на Президентския полк, който премина след това пред президента.

Церемонията след това продължи с преминаването на почетния кавалерийски ескорт — 21 конници в униформи от времето на Отечествената война през 1812 г.

БТА

Тагове: ; ;