Президентът на Молдова Игор Додон заяви, че няма да има никакви бези на НАТО на територията на Молдова.

«Докато съм президент на република Молдова, това точно никога няма да се случи», заяви той в интервю за телевизионния канал  «Звезда«.

Додон е сигурен, че няма никакви шансове да се разположат бази без съгласието на държавния глава.

Той също отбеляза, че неговото мнение се подкрепя от преобладаващото мнозинство граждани на Молдова.

«Дори ако някой се опита през Конституционния съд…по някакъв начин да заобиколи това, ще има народни бунтове в република Молдова и всичко това ще завърши лошо за тези, които стартират този процес», добави президентът.

Според Конституцията Молдова притежава неутрален статус.

Но от 1994 година страната си сътрудничи с НАТО в рамките на индивидуалния план за партньорство, а в Кишинев действа информационен център на алианса.

През декември 2017 година в страната се откри бюро за връзки с НАТО.

Додон нееднократно изразява категорично становище срещу тези мерки.

По-рано бе съобщено, че постановлението на молдовския парламент, прието заради задграничните ни партньори, предполага, че на 9 май в страната ще се отбележи не само Денят на Победата над фашизма, но и Денят на Европа, каза президентът на Молдова Игор Додон в ефира на телевизия  NTV Moldova.

«Законодателството бе променено частично, аз не съм подписвал такъв закон, но има постановление на парламента за това, че на 9 май ще се отбелязва Денят на Победата и Денят на Европа.

Считам, че те правят това за задграничните ни партньори, при това посолството на ЕС в Молдова постъпи по-мъдро и ще отбележи Деня на Европа на 10 май», каза Додон.

Президентът на Молдова заяви, че на 9 май ще оглави марша на Победата, той е уверен, че в него ще вземат участие хиляди.

«Считам, че за гражданите на Молдова 9 май си остава Ден на Победата. Считам, че Ден на Победата имаше, има и задължително ще има и в бъдеще в страната», каза той.

Под егидата на президента на Молдова се организират десетки акции, посветени на Деня на Победата, извършват се ремонти на мемориалите на славата «Вечност» в Кишинев, активистите от «Млада гвардия» посещават ветераните.

В навечерието на празника на 8 май на площада на Великото национално събрание ще се проведе празничен концерт, в който ще участват народният артист на Русия Олег Газманов и заслужилият артист на Русия Денис Майданов.

Мероприятието ще завърши със салюти.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ;