Подкрепяното от Иран шиитско движение Хизбула и неговите съюзници са на път да спечелят повече от половината депутатски мандати на произведените вчера в Ливан първи парламентарни избори от близо едно десетилетие, предаде Ройтерс, като се позова на предварителни резултати, цитирани от политици и в медии.
Ако този изход се потвърди, това ще засили политическото влияние на Хизбула — тежко въоръжената групировка, която се сражава в конфликта в съседна Сирия на страната на президента Башар ал Асад. Официалните резултати са очаквани днес.
Хизбула е смятана от Съединените щати за терористична организация, а от Израел, с който води редица войни — за враг, отбелязва Ройтерс.
Според предварителните резултати групировката и нейните съюзници получават общо 67 места в 128-членния еднокамарен парламент на Ливан.
Подкрепяният от Запада ливански премиер Саад Харири се очертава да бъде сунитският лидер с най-голяма парламентарна подкрепа, въпреки че ще загуби мандати. Това ще го превърне във фаворит за министър-председателския пост.
В Ливан премиерът трябва да бъде сунит според местната система за разпределение на висшите постове, припомня Ройтерс.
Избирателната активност е била 49,2 процента, съобщи по-рано министърът на вътрешните работи Нухад Машнук, цитиран от Франс прес.
Агенцията отбелязва, че активността е по-ниска отколкото на предишните парламентарни избори, през 2009 г., когато е достигнала 54 процента.
Миналата година в Ливан бе приет нов изборен кодекс, основан на пропорционалната система, и броят на гласоподавателите е с близо 800 000 повече в сравнение с преди девет години.
«Този закон трябваше да генерира по-висока активност, отколкото през 2009 г.», изрази съжаление ливанският вътрешен министър. Той обясни ниската активност с факта, че мнозина ливанци все още не познават новия изборен кодекс.
Предишните парламентарни избори в Ливан бяха произведени още през 2009 г. Оттогава парламентът удължи на три пъти своя мандат, аргументирайки се с рисковете за сигурността заради конфликта в съседна Сирия, припомня Франс прес.
БТА

Тагове: ; ;