Жителите на Германия, Франция и Италия считат Владимир Путин за най-силния световен лидер, това се вижда от данните от допитването, проведено от френската социологическа компания  IFop, поръчано от агенция Sputnik.

Над една трета от немците (34%), французите (34%) и италианците (38%) считат Путин за най-силния лидер в света в момента.

Към такова мнение се придържат 26% от британците и 23% от американците.

Второ място заема президентът на САЩ Доналд Тръмп —  25% от жителите на Франция, 27% от  Германия и 29% от жителите на Италия виждат в него най-силния сред световните лидери.

Същото считат  43% от американците и 33% от британците.

На трето място е държавният глава на Китай Си Дзинпин — за най-силен лидер го считат  17% от жителите на Франция, 19% от Германия, 13% от Италия, 9% от Великобритания, а също 4% от жителите на САЩ.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заема четвърто място в допитването, за нея са дали положително мнение  13% от жителите на Италия, 12% от Германия, по 9% от жителите на Франция и Великобритания, а също 4% от американците.

Отбелязва се, че във Франция, Германия и Великобритания жените по-често от мъжете са назовавали Путин най-силния световен лидер.

Допитването е проведено между 22 и 27 март, в него са участвали над 5 хиляди човека над 18 години.

Статистическата грешка е 3.1 %.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;