An F/A-18F Super Hornet jet flies over the USS Gerald R. Ford
На фона на повишеното напрежение с Русия ВМС на САЩ обявиха за възстановяването на Втори флот, който ще отговаря за военно-морските сили, намиращи се около източното крайбрежие и на север в Атлантическия океан, съобщава  CNN.
Тези зони, както се отбелязва в статията, се считат за критически важни за борбата с растящата заплаха от страна на Русия.
«Нашата стратегия за национална отбрана дава ясно да се разбере, че ние се върнахме в епохата на съперничеството между великите държави, защото сферата на сигурност продължава да става все по-трудна и да поставя пред нас големи предизвикателства», заяви командващият военно-морските операции адмирал Джон Ричърдсън по време на състоялата се в Норфолк церемония по смяна на командването. — Именно затова днес ние изправяме на крака Втори флот, за да реагираме на тези промени, особено в Северна Атлантика».
Министерството на отбраната на САЩ също обяви, че Вашингтон е предложил да се разположи в Норфолк Обединеното командване силите на НАТО в Атлантика, за създаването на което неотдавна се договориха членовете на алианса.
 Официалният представител на пресслужбата на Пентагона Джони Майкъл заяви, че НАТО ще извърши преориентация в Атлантика, «признавайки съперничеството между великите държави, провокирано от възраждащата се Русия».
Администрацията на Тръмп в новата стратегия за национална отбрана характеризира противопоставянето на Русия и Китай като приоритетни задачи.
Представител на ВМС на САЩ заяви за CNN, че «завръщането към съперничеството между великите държави» изисква от Америка съсредоточаване в Атлантика.
Както припомня изданието, през 2011 година Втори флот беше разформирован във връзка с промените в стратегическата обстановка, а също с цел икономии.
Този флот е създаден след Втората световна война като Втори оперативен флот, а след това през 1950 година бе преименуван във Втори флот.
Неговата първостепенна задача бе подкрепата на НАТО, съобщава CNN.
Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front
Източник:https://edition.cnn.com/2018/05/04/politics/us-navy-second-fleet-russia-tensions/index.html

 

Тагове: ; ; ; ; ;