Още не бе успяла да свърши Втората световна война, а премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил започнал да подготвя трета.

През пролетта на 1945 година той заповядал на своите началник щабове да разработят атака върху СССР с помощта на немските войски.

До какво би довела третата световна война?

През пролетта на 1945 година войната в Европа се приближавала към края си. Въпросът за това, какво трябвало да стане с държавите, освободени от нацистите, ставал все по-остър.

За Великобритания и нейния премиер Чърчил особено значение имала съдбата на Полша.

Именно когато Германия нападнала Полша на 1 септември 1939 година, Великобритания и обявила война, а около 200 хиляди поляци служили в британската армия.

На Ялтенската конференция през февруари Йосиф Сталин обещал да разреши на Полша свободни избори, но пред пролетта на Чърчил му ставало все по-ясно, че това обещание няма да бъде изпълнено.

Върху континентът започнала да се спуска желязната завеса. Въпросът за Полша трябвало да бъде решен бързо.

В Тихия океан все още вървяла войната срещу Япония, американците имали намерението да изведат победоносните си войски от Европа, за да ги изпратят там.

«Ако тези въпроси не бъдат регулирани до извеждането на американската армия от Европа и преди западният свят да прибере военните си машини, не може да се разчита на удовлетворително разрешение на проблема, а перспективите за предотвратяването на трета световна война ще се окажат твърде слаби», пише Уинстън Чърчил в телеграма до своя министър на външните работи Антъни Еден на 4 май 1945 г.

 

Чърчил видял шанс да се сложи прът в колелата на Сталин. През пролетта американците и британците се придвижили значително по-напред от договорката със съюзниците.

«Извеждането на американската армия на линиите, уговорени в Квебек, би означавало разпространение на съветското господство още върху 200 километра на фронт с дължина 500-600 километра…В такъв случай това би станало най-прискърбното събитие в историята», пише Чърчил до Еден.

ПОДГОТВЯ НОВА ВОЙНА

Чърчил както и преди се надявал на споразумение.

Но той също започнал да подготвя нечувана алтернатива — третата световна война: САЩ и Великобритания срещу СССР.

Свърхсекретният план бил така ужасен, че получил кодовото име «Операция «Немислимото»

 

(Operation Unthinkable).

Тя била напълно засекретена. Обществеността не знаела за нея до 1998 година, когато СССР отдавна вече се бил разпаднал.

Когато Чърчил получил плана в ръцете си на 22 май 1945 година, за неговото съществуване знаели само той, неговите ръководители на щабовете и техните най-приближени сътрудници.

Дори американците не били питани, макар да се очаквало, че техните сили при изпълнението на плана ще бъдат най-значителни.

(следва продължение)

Автор: Niclas Vent

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;