Акция на «Безсмъртния полк» по повод 73-та годишнина от победата във Втората световна война се проведе в събота в центъра на Вашингтон.

Около 700 човека преминаха от Белия дом до мемориала на Втората световна война със снимки на своите близки, воювали на фронта или работещи в тила.

Традиционно в акцията вземат участие руснаци или родени в СССР, Русия и страните от СНГ, които живеят в САЩ.

Но с всяка години все повече са американците, които искат да почетат паметта на своите роднини, участвали във Втората световна война срещу хитлеристите.

Заради акцията властите във Вашингтон се съгласиха да спрат движението на част от 17-та улица, затова участниците в акцията не се наложи да се блъскат по тротоарите с туристите, които са винаги много в центъра на американската столица.

Самото мероприятие предизвика сред тях искрен интерес, много от тях снимаха колоната и се интересуваха какво точно се случва.

Особено внимание предизвикаха учениците в съветска военна униформа от времето на Втората световна война: децата от танцовия състав «Калейдоскоп» специално пристигнаха във Вашингтон от Ню Йорк, за да танцуват пред участниците в «Безсмъртния полк».

Освен учениците в импровизирания концерт взе участие мъжки хор — младите хора изпълниха редица съвременни патриотични композиции и песни от времето на Втората световна война.

Своеобразна отличителна черта на шествието във Вашингтон стана изпълнението на песни под акомпанимента на баян:  «Катюша», «Смуглянка», «День Победы» — хората с удоволствие пееха познатите и любими от детството си мелодии.

Единствен участник във войната сред събралите се беше 92-годишният Леонид Ермаков.

През 1945 година в състава на 3-ти Белоруски фронт той щурмува Кьонигсберг, а в САЩ пристига преди няколко години при роднини — в Русия той вече няма никого.

С всяка година живите свидетели на Великата Отечествена война стават все по-малко.

Заедно с това все повече стават табелките със снимки на ветерани, чиято памет роднините искат да запазят.

«Докато ние помним — те са живи.

Затова полкът и се нарича безсмъртен», казват тези, които участваха в събота в марша на безсмъртните антифашисти в центъра на американската столица.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;