Заради «новите сериозни проблеми» в немския бундесвер останаха само четири боеспособни изтребители  Eurofighter, съобщава Der Spiegel.

Става дума за технически неизправности в системите за самозащита  Dass, разположени в бойните самолети на ВВС на Германия, уточнява изданието.

В резултат само в операциите на НАТО могат да участват в случай на реален военен сблъсък само една шепа от 128-те налични в бундесвера изтребители  Eurofighter, а Берлин няма да е в състояние да изпълни своите задължения пред Северноатлантическия алианс, констатира  Der Spiegel.

Немското издание припомня, че Германия е обещала да предостави на НАТО 82 изтребителя  Eurofighter в случай на възникване на кризисни ситуации.

Независимо от всичко, самият бундесвер счита, че наличните изтребители  Eurofighter са годни за полети, недоумява  Der Spiegel.

Към тях влизат тези бойни самолети, при които системата за самозащита Dass е развалена.

Те наистина могат да извършват тренировъчни полети и да участват във военни учения.

«Но използването на тези изтребители в настоящите операции, като например патрулирането във въздушното пространство на източната граница на НАТО, е изключено», подчертава немското издание.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.spiegel.de/politik/deutschland/bundeswehr-luftwaffe-hat-nur-vier-kampfbereite-eurofighter-a-1205641.html

 

 

Тагове: ; ; ; ;