Постановлението на молдовския парламент, прието заради задграничните ни партньори, предполага, че на 9 май в страната ще се отбележи не само Денят на Победата над фашизма, но и Денят на Европа, каза президентът на Молдова Игор Додон в ефира на телевизия  NTV Moldova.

«Законодателството бе променено частично, аз не съм подписвал такъв закон, но има постановление на парламента за това, че на 9 май ще се отбелязва Денят на Победата и Денят на Европа.

Считам, че те правят това за задграничните ни партньори, при това посолството на ЕС в Молдова постъпи по-мъдро и ще отбележи Деня на Европа на 10 май», каза Додон.

Президентът на Молдова заяви, че на 9 май ще оглави марша на Победата, той е уверен, че в него ще вземат участие хиляди.

«Считам, че за гражданите на Молдова 9 май си остава Ден на Победата. Считам, че Ден на Победата имаше, има и задължително ще има и в бъдеще в страната», каза той.

Под егидата на президента на Молдова се организират десетки акции, посветени на Деня на Победата, извършват се ремонти на мемориалите на славата «Вечност» в Кишинев, активистите от «Млада гвардия» посещават ветераните.

В навечерието на празника на 8 май на площада на Великото национално събрание ще се проведе празничен концерт, в който ще участват народният артист на Русия Олег Газманов и заслужилият артист на Русия Денис Майданов.

Мероприятието ще завърши със салюти.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;