Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че Сирия не е отговорила на въпросите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за програмата си за химическо оръжие и това продължава да буди «дълбоко безпокойство», предаде вчера Асошиейтед прес.
Той посочи, че сирийското правителство е взело отношение по някои от повдигнатите от ОЗХО въпроси, но «други, за съжаление, остават без отговор».
Гутериш казва това в писмо до Съвета за сигурност на ООН, придружаващо последния доклад на ОЗХО.

В писмото Гутериш заявява, че «силно обезпокоителните твърдения» за използване на химически оръжия в предградието на Дамаск Дума на 7 април показват нуждата от нов орган, който да установява отговорността при химически атаки.

През ноември Русия наложи вето на подкрепена от Запада резолюция, с която щеше да бъде възобновена дейността на съвместен орган на ООН и ОЗХО, който може да каже кой е носи отговорността за химическите атаки.
Гутериш добавя, че безнаказаността води до ескалация на конфликта в Сирия.
Западните сили обмислят френско предложение в рамките на ОЗХО да бъде създаден механизъм, чрез който да се посочва вината при атаки със забранени боеприпаси, казаха дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

Много вероятно е обаче френското предложение да срещне съпротива от страна на Русия, Иран и други.

Решенията на ОЗХО обикновено се поставят на гласуване в 41-членния й изпълнителен съвет, където, за да бъдат приети, са нужни 27 гласа.

Инициативите в ОЗХО напоследък за заклеймяване на Сирия заради използването на химическо оръжие не получиха достатъчно подкрепа.
При посещението си през март в Холандия, където се намира централата на ОЗХО, френският президент Еманюел Макрон е обсъдил френската инициатива с ръководителя на организацията Ахмет Юзюмджу. Франция работи с близките си съюзници по детайлите на това как да функционира подобна система, заяви друг източник.

БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;