Израел не иска в Сирия да има зенитно-ракетни комплекси С-300 и  има канали за взаимодействие с Русия, за да се опита да попречи на доставките, каза в интервю за РИА Новости бившият министър на отбраната на еврейската държава Моше Яалон.

Той коментира неотдавнашните публикации, според които Русия може безвъзмездно да предостави на сирийците ПВО С-300 «Фаворит».

«Разбира се, че това не ни харесва. Знаете, че цялата сирийска ПВО се опира на въоръжение съветско или руско производство —  — SA-2, SA-5, SA-17, SA-22 (комплексите С-75, С-200, «Бук», «Панцир» — бел.ред.).

С-300 е по-могъща система, нейната поява там не ни е по сърце.

Ние сме готови и можем да преодолеем цялата съществуваща ПВО на Сирия, трябва да сме готови да се справим и със С-300″, каза Яалон.

«Ако руското правителство ни попита, да доставя ли С-300 или не, то ние бихме искали тези комплекси да не попадат в ръцете на сирийците.

По-рано, когато възникваха подобни въпроси, ние задействахме съответните канали за обсъждане с руското ръководство.

Предполагам, че сега то също ще получи от нашите власти сигнали, че такива доставки са нежелателни’, добави бившият министър, напуснал поста си през 2016 година.

Неговият приемник Авигдор Либерман нееднократно заплашва да унищожи С-300, ако от ръцете на сирийците те бъдат използвани срещу израелските самолети, които постоянно нанасят удари по цели в съседната страна.

«Радваме се, че времената на студената война останаха в миналото, когато на израелските пилоти се противопоставяха съветските летци или батареите за ПВО 

 SA-2, SA-3 (С-125 — ред.) под управлението на СССР.

От 1991 година между нас и Русия има официални, открити отношения.

Това не означава, че по всички въпроси гледаме еднакво, но у нас има канали, за да говорим един с друг..

Затова по много въпроси успяваме да намерим взаиморазбиране», заяви Яалон.

Още през 2010 година Сирия има договор за доставката на С-300, но на етап реализиране на договора той беше, според една от версиите, спрян по молба на Израел.

В Йерусалим тогава се опасяваха, че един зенитно-ракетен комплекс ще позволи на сирийците да контролират и при необходимост «да закрият» почти цялото израелско въздушно пространство.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ;