Настоящата търговска политика на властите на САЩ под формата на засилване на протекционизма и увеличавана на митата, повтаря грешките, станали причина за Великата депресия, предупреждават над 1000 икономисти в свое открито писмо.

Над 1100 икономисти написаха открито писмо до президента на САЩ Доналд Тръмп и до конгреса, в което предупреждават, че протекционистката търговска политика на Вашингтон поставя под заплаха икономическия ръст.

Текстът на писмото е публикуван на сайта на Националния съюз на данъкоплатците в САЩ.

Авторите на писмото, сред които има 15 лауреати на Нобелова награда, а също екс-съветници на бившите президенти на САЩ Роналд Рейгън, Джордж Буш-старши, Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама, призовават настоящата администрация на САЩ и конгреса да се откажат от тарифната война, предупреждавайки, че подобни действия през 1930-те години са вкарали страната във Великата депресия.

Тръмп подписа указ за излизането на САЩ от Транстихоокеанското партньорство, нееднократно заплашва да излее от Северноамериканското споразумение за свободна търговия  (NAFTA), а също утвърди въвеждането на вносни мита за стомана и алуминий за редица страни, включително за Русия, Китай и Япония.

Отсрочката в момента е направена за Канада, Мексико, Бразилия, ЕС, Австралия и Аржентина.

Освен това, Тръмп подписа меморандум за въвеждането на мита за вноса на китайски стоки с цел намаляване на търговски дефицит с Китай, който Тръмп нарече най-големия в света.

Икономистите в писмото си припомнят, че през 1930 година група от повече от 1000 икономисти са призовавали тогавашния президент Хърбърт Хувър да отхвърли закона Смут-Хоули за ръста на митата върху редица стоки.

«Конгресът не прие съвета на икономистите през 1930 година, но за това платиха обикновените американци», пишат те.

Събитията от тези години доведоха от ответна реакция от страна на другите държави, които вдигнаха митата си за американските стоки, което доведе до рязко падане на търговския оборот между САЩ и европейските страни и окончателно блъсна икономиката във Великата депресия, пишат икономистите.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;