Чрез средствата на дипломацията може да се убеди администрацията на Тръмп да отслаби санкциите против Русия, пише Financial Times

«След като санкциите по отношение на руските металургични предприятия доведоха до ръста на цените на алуминия, Париж мобилизира усилията си и призовава съюзниците си, в това число Берлин, Лондон и Рим, съвместно да представляват интересите си във Вашингтон», пише изданието.

Един от френските чиновници предупреди, че санкциите ще имат «непосредствено и сериозно влияние върху доставката на най-важните стоки» и че редица промишлени предприятия са заплашени от закриване.

«Решението трябва да се вземе бързо», каза източникът.

«Със САЩ трябва да се осъществи конструктивно взаимодействие», добави той.

Усилията се предприемат в навечерието на визитите във Вашингтон на канцлера на Германия Ангела Меркел и на президента на Франция Еманюел Макрон.

Меркел и Макрон трябва да се срещнат с Тръмп в светлината на опитите да се смекчат трансатлантическите отношения, които и без това са обтегнати заради плановете на САЩ да въведат мита върху стоманата и алуминия.

«Русал» е най-крупният в света производител на алуминий извън пределите на Китай, голяма част от неговата продукция е за експорт, а в последните две седмици цените скочиха с 30 %, се отбелязва в статията.

Компанията осъществява болшинството доставки на алуминий в Европа.

В момента заводът е под заплаха», съобщават авторите на статията.

«Ръководителите на металургичната промишленост заявиха, че, ако не успеят да обезпечат надеждността на доставките, ще бъдат принудени да съкратят производството.

Тази стъпка на свой ред бързо ще се отрази на крупните потребите на метал, такива като  Airbus, BMW и Volkswagen», — се казва в публикацията.

Според източници, водещите бизнесмени от Германия също са изразили опасенията си пред правителствените чиновници, съобщава FT.

В четвъртък в берлинския отдел на Източния комитет на германската икономика на влиятелната лобистка група се проведе събрание.

А крупното немско металургично лоби  WVMetalle предупреди, че санкциите ще «доведат до значително разместване на пазара в Германия, което може да се разпространи по цялата верига на доставките».

Меркел заяви, че правителството «на всички работни нива» ще «обръща внимание върху местата, в които са засегнати интересите на немските компании и ясно ще посочва, че има проблеми, както и че се наблюдават нежелателни последствия», пише изданието.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.ft.com/content/9b9bbd3c-44a5-11e8-93cf-67ac3a6482fd

 

 

Тагове: ; ; ; ;