Да положим усилия да нормализираме отношенията с Турция, призова премиерът Бойко Борисов в началото на неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС, цитиран от БНР.

Ако няма нормализиране на отношенията с Турция би имало рискове, подчерта премиерът:

«Ако Турция е толкова неприемлива — това е най-силната военна машина в южният фланг на НАТО, така че трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията, защото иначе рисковете в тази част на Европа, Балканите, включително Гърция и Кипър, стават много сериозни».

«Два процента от брутния вътрешен продукт за отбрана са много.

Не считам, че държавите трябва да купуват оръжия на килограм», каза още премиерът.

Затова НАТО и ЕС могат да направят анализ коя държава от какво има нужда:

«За всяка една държава какъв да бъде акцента, какво да и се даде да произвежда, за да може да запази своят отбранителен капацитет, своите учени», допълни Борисов.

Премиерът каза в началото на форума, че е важно да се обсъждат проблемите на Балканите и помоли затова темата да не бъде подценявана:

«Това, което правим на Западните Балкани е да има мир, но за да има мир, трябва да имаме силни въоръжени сили и да кооперираме с държавите».

Борисов призова и да бъде намерен компромис за името на Република Македония, за да може Македония да стане член на НАТО:

«Аз само бих се радвал, още един съсед наш да бъде в НАТО», каза българският министър-председател.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;