Командващият силите на САЩ в Афганистан генерал Джон Никълсън изрази надежда, че Вашингтон и Москва ще преодолеят разногласията и ще си сътрудничат в борбата с ислямистите, съобщава  Newsweek.
Никълсън отбеляза, че обвиненията срещу Москва, според които Русия доставя на групировката «Талибани» «ограничена помощ», не може да бъдат потвърдени с достоверни доказателства.

Както отбелязва изданието, изявлението на Никълсън за това, че той ще се радва на помощта на Русия за стабилизиране на ситуацията в Афганистан, е прозвучало само няколко дена след като санкционираният от конгреса на САЩ доклад хвърли светлина върху изгубената война в раздирания от битки Афганистан.
«Виждаме, че на «Талибаните» се оказва ограничена помощ. В моята щаб-квартира бяха доставяни въоръжения, изпращани от губернаторите на северните части на страната, които заявяваха, че това оръжие е предоставено от руснаците. Разбира се, трудно е това да се потвърди.
Главното е, че ние имаме общи интереси с Русия в Афганистан», посочи Никълсън.
Както подчерта американският генерал, двете страни имат интереси да се противопоставят на терористите, които заплашват САЩ, Русия и Централна Азия.
«Ние имаме общ интерес за победим ИДИЛ, имаме общ интереси в борбата с наркотиците, имаме общ интерес за установяване на мир и стабилност в Афганистан. Надяваме се, че ще можем да работим с Русия и с всички други страни в региона за постигането на тези цели в Афганистан», добави генералът.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:http://www.newsweek.com/us-military-should-work-russia-afghanistan-top-commander-says-909642

Тагове: ; ; ; ; ; ;