Докато руско-американските отношения се оказаха в тупик, президентът на Русия Владимир Путин обмисля как да запази населението си.

Както пише  The Washington Post, по време на четвъртия си мандат той ще работи, за да се превърне в лидер, който е върнал на Русия международното величие, стабилизирал е икономиката и е повишил жизненото равнище в градовете.

Но независимо от това, че агресивната външна политика на Путин е популярна вътре в страната, тя постави Русия в тежко положение, което може да се отрази негативно на тази популярност.

Както продължават авторите на статията, когато Путин дошъл на власт през 1999 година, той обещал, че ще подобри отношенията със Запада и ще укрепи положението на страната на международната арена.

Макар сътрудничеството да било налице, отношенията между САЩ и Русия се развалили.

В продължение на десетилетия Путин осъждал многополюсния световен ред на САЩ.

Усилията на Путин по възстановяването на Русия като велика държава съдействали за ръста на неговата популярност.

Понастоящем Русия е вмъкната в скъпоструваща и продължителна конфронтация със САЩ и техните съюзници, което някои наблюдатели наричат нова студена война.

Но за да остави за себе си положително наследство, Путин трябва да признае политиката на САЩ и да постигне отмяна на санкциите за възстановяването на руската икономика.

Според автора на статията, едно от основните постижения на Путин за руснаците е присъединяването на Крим.

Но, ако това предизвика загуба на значими връзки с Украйна и ЕС и се превърне в допълнително икономическо бреме за Русия, те мога да решат, че цената е била твърде висока.

По силата на това, че връзките със Запада са се разпаднали, Русия подобри отношенията си с другите държави, което някои експерти наричат «обръщане на Русия на изток».

Най-силно забележима е рязката смяна на позициите в Близкия Изток и особено в Сирия, където Москва настойчиво подкрепя Асад в неговото противопоставяне на въстаниците, вдъхновени от «арабската пролет».

Русия е единствената страна, която има добри отношения не само с Дамаск и неговите съюзници, но и с болшинството сили в региона, включително кюрдите, Турция и Израел.
Целта на Путин е да възстанови Русия като глобален играч и като сила, която трябва да се зачита при всеки сценарий при регулирането на конфликтите в Близкия Изток.
 «Участието на Русия в сирийския конфликт би могло да стане едно от основните международни постижения на Путин, но само ако тази намеса не се окаже твърде скъпоструваща в икономическо и дипломатическо отношение и ако сирийският режим бъде достатъчно стабилен, за да се задържи в обозримо бъдеще.
Трудно е да се предвиди как Путин ще се измъкне от тези объркани конфликти, всеки от които може да разбие репутацията му в страната», завършва изданието.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2018/04/16/putin-wants-to-leave-a-shining-legacy-he-has-to-solve-these-3-knotty-international-problems-first/?noredirect=on&utm_term=.7da8990987ab

 

Тагове: ; ; ;