Унгария определи като шантаж предложението на Европейската комисия отпускането на европейски средства за страните членки на ЕС да се обвърже със спазването на върховенството на закона, предаде Дарик радио, като се позовава на Франс прес.
Унгария и Полша са в конфликт с ЕС по въпроса за спазването на основните принципи на правовата държава, както и заради отказа на Будапеща и Варшава да приемат бежанци.

«Унгария не приема никое предложение, което създава възможност за шантаж», е заявил унгарският външен министър Петер Сиярто. Използването на субективни критерии за отпусканията на средства от ЕС е в разрез със съществуващите договори. Правата и задълженията на всички страни членки са ясно определени в действащите правилници и договори, казва Сиярто.

Предложението на ЕК се приема като средство за влияние върху членки на ЕС като Унгария, която е многократно критикувана от Брюксел за неспазване на демократични принципи, и Полша заради спорната й реформа на съдебната система.
Унгарската позиция почти напълно съвпада с българската. Финансовият министър Владислав Горанов определи предложения механизъм като „инструмент за политическо вмешателство и неравно третиране на държавите членки, а равнопоставеността е в основата на европейските договори”.

Тагове: ; ; ; ; ;