Държавният департамент замрази финансирането на «Белите каски» в Сирия

Държавният департамент замрази финансирането на "Белите каски" в СирияДържавният департамент на САЩ замрази финансирането на действащата в Сирия организация «Белите каски», съобщава телевизионният канал  CBS.

Каналът, позовавайки се на дипломатически документи съобщава, че близкоизточното бюро на държавния департамент е трябвало до 15 април да получи потвърждение от администрацията на САЩ за продължаване финансирането на организацията, в противен случай «процесът да бъде спрян».
Организацията «Белите каски» обявява, че целта на работата й е защита на мирното население в Сирия при политическа неутралност при въоръжените действия.
В интернет в последните години все по-често започнаха да се появяват видео файлове, в които хора в бели каски спасяват деца изпод развалините.
Но паралелно с това се появяват и ведеозапаси, на които се вижда, че същите тези «Бели каски» създават режисирани видеа, гримирайки «пострадалите», диктувайки им какво да говорят пред камерите.
Нещо повече, сирийските журналисти показаха редица материали, на които «спасителите» бяха заснети с оръжие и във военна униформа на джихадистки групировки.
По данни на телевизионния канал, една трета от бюджета на «Белите каски» се дължи на САЩ.
Самата организация нееднократно е обвинявана в реализирането на информационна война срещу властите на Сирия.
Държавният департамент замрази финансирането на "Белите каски" в Сирия
Отбелязва се, че финансирането на организацията е спряло в «последните седмици», защото «Белите каски» са поставени в момента «под наблюдение».
Официалният представител на МВнР На Русия Мария Захарова по-рано нарече дейността на «Белите каски» още един елемент от мащабната информационна кампания за очерняне на властите в Сирия.
На свой ред президентът на Сирия Башар Асад заяви, че членовете на организацията «Белите каски» всъщност са привърженици на «Ал Кайда».
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...