„Гордея се с това, че намалихме външния дълг с 2,3 млрд. лева. Срам ме е, че не можахме да представим Истанбулската конвенция, така че да убедим обществото, че трябваше да я приемем, както повечето страни в Европа”.

Това каза премиерът Бойко Борисов тази сутрин пред Нова тв.

Повод за интервюто му пред телевизията е навършването днес на 1 година на коалиционния му кабинет.

По думите на министър-председателя ситуацията с Истанбулската конвенция е била подценена и тя е трябвало да бъде представена по друг начин на обществото, както и да мине през Председателски съвет.

Документът е приет от по-голяма част от Европа и Борисов призна, че по никакъв начин не е очаквал такава реакция при положение, че в България насилието над жените е страхотен бич.

Според Борисов ситуацията тогава е използвана от политическите сили.

По отношение на оттеглянето от страна на ГЕРБ на Истанбулската конвенция, премиерът заяви, че никога не е бил инат и затова не тръгнал да се бори с общественото недоволство.

Като друга грешка Борисов посочи недобрата реакция на ГЕРБ при избухването на скандала с продажбата на ЧЕЗ.

Тогава също той и министрите му били неподготвени, по думите му.

Борисов направи аналогия със февруарските събития от 2013 година, когато падна първия му кабинет или, както премиерът се изрази: «ме събориха».

Той допълни, че много внимателно, но мълчаливо се наблюдава развитието на сделката с ЧЕЗ.

Мълчанието той обясни с това, че всеки един коментар може да бъде атакуван със стотици милиони искове от страна на адвокатите на големите компании.

Корупцията е бич, който всеки ден, на всички нива трябва да се смазва”, каза министър-председателят и призова обществото да даде шанс на новата комисия за борба с корупцията.

Той коментира и зрелищния арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева.

„Надявам се това да им е обица на ухото. Аз лично не обичам да има толкова голяма показност”, заяви Борисов.

На въпрос има ли конфликт между правителството и президента отговори:

„Престрелките са от него към нас и към този момент това носи само вреда. Дядо ми казваше, че винаги е по-добре два коня да теглят каруцата, отколкото един”.

За да има разбирателство, разпоредил „министрите всеки ден да искат срещи с президента”.

„Те приемат обществените поръчки и носят отговорност за провеждането им. И аз имам мои мисли в тази посока, но не бих ги казал, не бих се превърнал в президента”.

Проблемът със свободата на словото е на собствениците на медиите. Ние на тях не им се месим, заяви Бойко Борисов, запитан как ще коментира доклада на «Репортери без граници», който поставя България на 111-о място по свобода на словото в света.

Борисов заяви, че никой не се меси в държавните медии, там няма кой да се оплаче от натиск. Какво да направим ние, за да спрат Прокопиев и Пеевски да воюват, запита премиерът.

За коалицията той посочи: Волен Сидеров, ВМРО и НФСБ са три отделни партии.

Докато ГЕРБ е в управлението, НАТО и ЕС са неизменни ценности.

Премиерът си обяснява разминаванията с коалиционните партньори с това, че догодина ще се проведат избори за европейски парламент и местни избори.

Там всички ще отидем като отделни партии. Сидеров иска да си привлича проруски избиратели, Симеонов иска бизнеса, пушачи, хотелиери, коментира Борисов.

Кампанията за отчитане на първата година на правителството започна от вчера с изслушване в парламента на регионалния министър Николай Нанков за успехите в пътното строителство. Изслушването му бе предавано пряко по БНР и БНТ, съобщи вестник СЕГА.

Тагове: ; ; ; ;