Украйна разшири санкциите срещу Русия (и видео)

Украйна разшири санкциите срещу Русия (и видео)Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) разшири санкциите по отношение на руски юридически и физически лица.

Конкретно, Съветът за сигурност синхронизира санкциите със списъка на Министерството на финансите на САЩ, който бе публикуван на 6 април и продължи действието на ограничителните мерки, въведени през предходните години, предава ТАСС, цитирана от Фокус.

Освен това, санкциите въведени по отношение на лица, „съпричастни към информационна и кибер агресия“ срещу Украйна, към „противозаконни действия срещу граждани на Украйна, които се задържат незаконно в Русия“, както и против депутати от Държавната Дума и членове на Съвета на Федерацията на Русия.

„Санкциите се въвеждат по инициатива на Министерския съвет на Украйна и Националната банка на Украйна за три години или безсрочно по отношение на физически и юридически лица“, се казва в съобщение от пресслужбата на СНБО.

Списъкът на лицата и компаниите, против които се въвеждат санкциите, засега не е публикуван.

Агенция Фокус припомня:

Украинските санкции срещу Русия

Украйна вече е въвела санкции срещу 1228 физически и 468 юридически лица, сред които има руски чиновници, политици, ръководители на предприятия, журналисти, някои жители на Донбасс, концерна „Алмаз-Антей“, Газпромбанк, „Аерофлот“ и други.

През 2017 година Украйна въведе санкции и по отношение на ръководителите на руски компании в медийния и интернет отрасъла, като Mail.ru Group, „Яндекс“, „ВКонтакте“ и „Одноклассники“.

Освен това под ограничителните мерки попадат редица руски медии: медиахолдинг РБК, „Звезда“, „ТНТ“, „Москва Медиа“, „Россия сегодня (РИА „Новости“), „Наше радио“, „НТВ-Плюс“, НТВ, Первий канал“, „Россия 24“, РТР-Планета“, както и производителите на антивирусно програмно осигуряване „Лаборатория Касперски“, „Доктор Уеб“ и други.

На 9 февруари Петро Порошенко въведе в действие решение на СНБО, което се касае за допълнителни мерки за противодействие на „информационната агресия“ на Русия.

Но документът е засекретен и съдържанието му е неизвестно.

Коментари:

comments powered by HyperComments