Акции в подкрепа жителите на Одеса с настояване те да бъдат защитени от действията на неонацистите се състояха в 7 американски градове.

Това съобщи координаторът на проекта «Кампания за солидарност с Одеса» от организацията «Обединена национална антивоенна коалиция» (ОНАК, UNAC) Фил Вайлейто.

«Акциите се проведоха във всички градове, в които ние призовахме да се проведат. Мероприятия бяха планирани в американската столица Вашингтон, Ню Йорк и Олбани, Сан Франциско, Минеалопис, а също в Блексберг и Ричмънд.

Както отбеляза  Вайлейто, в Сан-Франциско участниците в протеста са протестирали около сградата на генералното консулство на Украйна, а във Вашингтон — до украинското посолство.

«Всеки път, когато имаме възможност да разказваме на хората за Одеса, да им излъчим видео за тази касапница, това оказва върху тях изключително силно впечатление», подчерта активистът.


Според него, участниците в акцията са видели снимки с шестия в украински националисти.

Както отбелязва Вайлейто, «работата, която извършва ОНАК, съдейства за това, че акциите се провели в седем американски градове.

Това е много трудно, болшинството хора не знаят нищо за това. Одеса е далеко, тя не представлява интерес за тях. Но фактът, че се проведоха толкова акции на протест в различни места, четири години след тази разправа, това има голямо значение», отбеляза активистът.

«Всички акции на протест бяха достатъчно малки. В редица места те се състояха само от няколко човека», призна  Вайлейто.

Както той отбеляза, участниците са носили плакати с лозунги в подкрепа на жителите на Одеса, с осъждането на трагедията на 2 май, а също с искане «САЩ да прекратят подкрепата си за украинското правителство».

По-рано «Кампанията за солидарност с Одеса» разпространи открито писмо до Държавния департамент и украинските власти с призив да се обезпечи безопасността на участниците в мероприятията в Одеса в памет на загиналите на 2 май 2014 година в Профсъюзния дом.

Както съобщи Вайлейто, реакция от страна на Вашигтон по това послание до момента не е последвала.

«Надяваме се, че властите в САЩ ще кажат на украинското правителство да окаже натиск върху групировките на фашистите, за да прекратят те своите действия и да не нападат участниците в паметните мероприятия», отбеляза Вайлейто.

В писмото се подчертава, че участниците в такива паметни мероприятия в Одеса «чести биват подлагани на преследване от страна на групировките с неонацистка идеология».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;