Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров сподели, че в района на сирийския Ат Танф, който се контролира от САЩ, се води подготовка на бойци.
Лавров: США ведут подготовку боевиков в районе сирийского Ат-Танфа

 • «В този район, който американците обявиха едностранно за своя зона около Ат Танф и лагера за бежанци Рукбан, се случват странни неща, включително подготовка на бойци, която подготовка се води там дълго време, за да могат те да продължат бойните действия, въпреки споразумението за прекратяване на огъня», каза Лавров по време на пресконференция с главата на МВнР на Йордания Айман Сафади.

 • Той припомни също за ситуацията с лагера за бежанци Рукбан от гледна точка на доставката на хуманитарна помощ.
 • «Много дълго американците отказваха да предоставят там достъп за хуманитарни конвои, позовавайки се на това, че уж сирийското правителство не дава разрешение.

 • Това не е така: всички въпроси със сирийското правителство и между нас и хуманитарните учреждения са решени, сега, всъщност, САЩ не дават достатъчно гаранции за безопасност за доставката на хуманитарни товари в този лагер», добави министърът.

 • По-рано Лавров заяви, че Москва има подозрения, че САЩ искат да останат в Сирия задълго.
 • По-рано външният министър на Русия Сергей Лавров коментира действията на САЩ в Сирия, заявявайки, че Москва отбелязва противоречивост в политиката на Вашингтон на международната арена.Лавров заявил о противоречивости политики США на международной арене

  «Не само по отношение на функциите, които САЩ изпълняват в Сирия, но и по отношение на цяла  поредица от други важни въпроси от международния дневен ред изпитваме затруднение да разберем какви цели се лансират.

  Макар да имаме своята оценка, своите предположения.

  Но, разбира се, бихме предпочели да имаме ясно изложение на тези задачи, които САЩ решават в един или друг район в света, особено в тези райони, в които се пресичат интересите на много ключови държави.

  Нито един от членовете на кабинета, отговарящ за външните дела, дори година не се задържа на поста си, затова вероятно такава смяна на поколенията по някакъв начин се отразява на решенията, които биват обявявани, а и върху това под каква форма тези решения ще започнат да се реализират в живота», каза Лавров след преговорите с главата на МВнР на Китай Вин И.

 • Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;