Премиерът на Израел Бинямин Нетаняху заяви, че Тел Авив е успял да придобие «секретни файлове на Иран», които доказват, че Техеран тайно продължава своята ядрена програма, пише

The Independent.
В речта си Нетаняху, който главно говори на английски, заяви, че страната му е успяла да получи 55 хиляди страници иранска документация за т.нар. «проект Амад».

Според израелския премиер, чиято реч явно била насочена към задграничната аудитория, тези информация той вече бил доставил както на Вашингтон, така и на Международната агенция за ядрена енергия.

Иран отрича всички обвинения.

«Иранските лидери нееднократно отричат, че целят създаването на ядрено оръжие. Днес ще ви кажа едно: Иран излъга», заяви Нетаняху, добавяйки, че Тел Авив успял да придобие «половин тон» ирански документи.

Според израелския премиер, след подписването на ядрената сделка през 2015 година, Иран започнал активно да крие секретните документи, а през 2017 година скрил материалите по ядрения проект в «особено секретно място в Техеран».

Независимо от драматичното изявление на Нетаняху, много експерти считат, че той не е казал нищо ново.

«Нетаняху ни разказа нещо, което и без това знаехме — Иран имаше програма за създаването на ядрено оръжие», отбелязва директорът на източно-азиатската програма за неразпространение на оръжията в Мидълберийския институт за международни изследвания Джефри Луис.

Освен това, по данни на Ройтерс, независимо от всички твърдения на израелския лидер, във Вашингтон считат, че Иран не е нарушил ядрената сделка през 2015 година.

«Ние не видяхме нови и правдоподобни доказателства за това, че Иран нарушава споразумението», цитира агенцията един американски чиновник.

Самият Израел никога не е признавал, че разполага с ядрен арсенал, макар много от експертите да твърдят, че той все пак има такъв.

Различните израелски правителства нееднократно са отказвали да обсъждат тази тема, припомня The Independent.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон ще вземе решение по повод излизането от иранската сделка до 12 май.

Миналата седмица президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел го призоваха да не се оттегля от това споразумение, в което, според думите на американския лидер, «има ужасни недостатъци».

В навечерието на речта на Нетаняху министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф се присмя на израелския премиер в Туитър, публикувайки снимка от попупулярното изявление на израелския лидер в ООН, в което той показвал карикатурни изображения на бомби, символизиращи иранската ядрена програма.

«Момчето, което не може да спре да крещи «вълци», отново си знае своето», написа Зариф.

Нетаняху завърши своята реч с пряко обръщение към Вашингтон:
«След няколко дена президентът Тръмп ще вземе решение за иранската ядрена сделка. Сигурен съм, че той ще постъпи правилно — в името на САЩ, в името на Израел и в името на целия свят», подчерта той.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/israel-benjamin-netanyahu-iran-secret-nuclear-files-deal-deadline-trump-project-

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;