Международната шахматна федерация  (ФИДЕ) потъна във «финансов хаос»: банката от Швейцария UBS, която я обслужваше, прекъсна отношенията си с нея зароди въведените от Вашингтон санкции по отношение на главата й Кирсан Илюмжинов, сега федерацията не може да намери банка, която да се съгласи да си сътрудничи с нея, съобщава  Financial Times.

Както се отбелязва в материала,  UBS е предупредила ФИДЕ за решението си още на 20 февруари, съобщавайки на ръководството й, че обслужването на сметките ще бъде прекратено на 30 април.

Банката не се е съобразила с молбите на ФИДЕ да отложи прекратяване на сътрудничеството до октомври, когато ще има поредни избори за глава на федерацията, се подчертава в статията.

По данни на  FT, касиерът на ФИДЕ Едриан Сигел миналата седмица се е обърнал към президента и касиерите на всички 189 национални шахматни федерации — членове на ФИДЕ.

Той ги помолил да не привеждат средства в сметките на международния орган, докато не бъде намерена замяна на UBS.

Изпълнителният директор на ФИДЕ Найджъл Фриман в изпратеното миналия петък писмо до Илюмжинов му казва, че федерацията е провела преговори с четири други швейцарски банки, но всички те са отказали да обслужват ФИДЕ, «докато Илюмжинов остава президент», отбелязва изданието.

По думите на Фриман, още 18 банки в Женева и Лозана също са не са поискали да се срещнат с ФИДЕ, а преговорите с румънската Alfa-Bank и Националната банка на Грузия завършили без резултат.

В края на писмото на Фриман, обръщайки се към Илюмжинов, пише:
«Не считам, че вие сериозно предлагате да се работи с която и да е американска банка, докато самите вие, бидейки президент на ФИДЕ, оставате в санкционния списък на министерството на финансите на САЩ» .

«Близкият съратник на Путин» Кирсан Илюмжинов, от 1993 до 2010 години заемащ поста президент на република Калмикия, е президент на ФИДЕ още от 1995 година.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.ft.com/content/103a8db4-4c92-11e8-8a8e-22951a2d8493

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;