Новите санкции на САЩ предизвикаха «ефекта на доминото», пише  Die Presse.
Тяхното влияние се разпространи далеко извън пределите на Русия.
Във връзка с това европейските предприятия бият тревога и призовават ЕС да прояви политическа активност, за да защити своите фирми.
«Отровата на американските санкции започна да трови целия свят, отбелязва авторът на статията, подчертавайки, че става дума за милиарди загуби.
Тези, които искат да разберат как санкциите могат да дестабилизират цели отрасли и зависещи от тях сектори  на икономиката, е достатъчно да погледнат колебанията на цените на алуминия през април.
След като САЩ приеха наказателни мерки срещу руската компания РУСАЛ, цените нараснаха с 30 %, достигайки рекордни за последните шест години цени в рамките на  2500$ за тон.
От това силно пострада Европа, защото 42 % от алуминия европейските компании закупуват точно от концерна РУСАЛ.
Възникна напълно обоснован страх от дефицит.
Особено сред производителите на чаши и бутилки за напитки, сред представителите на заводите, които преработват алуминий.
Сега европейците разбраха, че те вече не са в числото на «неприкосновените», а това предизвика силна «тревога».
Новата забрана за сътрудничество с руснаците, фигуриращи в черния списък, се разпространява не само сред граждани на САЩ.
И с това не бива да се шегуваме, предупреждава изданието.
В момента юристите от европейските компании търсят начини да избегнат вероятните капани, за да не нанесат вреда на бизнеса си.
Все  повече икономически организации оказват натиск върху политиците, за да реагират те на така създалата се ситуация.
Неотдавна Асоциацията на европейския бизнес изпрати в Брюксел многостраничен документ, в която поясни, че антируските санкции са се превърнали за европейците в «неочакваност» и са предизвикали «тревога’ сред тези бизнесмени, които си сътрудничат с Русия.
Наказателните мерки нанясят съществена вреда на европейските интереси, се казва в статията.
Някои от компаниите прогнозират намаляване на оборота с 20 %.
Очакват се трудности и при превеждането на парите и увеличаване на загубите от рисковете.
Бизнесмените от Европа са стигнали до извода, че в резултат на антируските санкции ще пострадат не САЩ, а Европа, която поддържа с Русия значително по-тесни икономически връзки.
Европейските фирми се оказаха пред дилема: ако не спазват санкциите, то ще си навлекат гнева на Вашингтон, а ако ги спазват, то руснаците ще им отмъстят за това, пише изданието.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://diepresse.com/home/wirtschaft/economist/5414627/Das-Gift-der-USSanktionen-beginnt-weltweit-zu-wirken?from=suche.intern.p

Тагове: ; ; ; ; ;