В тринадесет европейски държави, включително Германия и в седем градове в САЩ, днес ще се проведе паметен ден в чест на жертвите от украинския град Одеса на 2 май 2014 година.

Това съобщи Фил Уилайо, един от организаторите.

«Трябва да привлечем вниманието на света и особено на медиите към събитията в Одеса. Призоваваме всеки, който знае за ситуацията, да направи нещо в сряда и да излезе на улицата като знак за солидарност с хората от Одеса «, каза той.

На 2 май 2014 г. действията на «активистите срещу» Майдана» в Одеса завършиха трагично, когато членове на екстремистката и неонацистка организация «Десен сектор «и футболните «Ултраси «атакуваха участниците.

Десетки активисти срещу «Майдана » влязоха в Профсъюзния дом, където потърсиха закрила, но няколко часа след това те бяха убити.

Според официалните данни около 50 души са убитите по време на трагичните събития и над 200 са ранените.

Акции по повод събитията в Одеса ще се проведат пред украинското посолство във Вашингтон, на Таймс Скуеър в Ню Йорк и пред украинското консулство в Сан Франциско, според организаторите.

Освен това жителите на Минеаполис, Олбъни, Ричмънд и Блекбърг също планират паметна служба.

Към възпоменателните събития ще се присъединят тринадесет европейски държави — включително Германия, Великобритания, Дания, Италия, Швеция, Швейцария и Холандия.

Активистите-организатори на мероприятията са загрижени за ситуацията в Одеса днес. «Ситуацията се е влошила», предупреждават те.

«Редица украински екстремистки групи щe пожелаят да действат на същото място и в същото време, когато и активистите, почитащи жертвите на трагедията. — Ситуацията е много опасна» — казва един от организаторите.

Организаторите посочват, че през 2014 г. украинските власти не са позволили на много международни наблюдатели в Одеса, които искали да посетят града.

Те бяха спрени на летището и на железопътните гари.

«Много от нас не бяха пуснати», казват организаторите.

«Ако американците знаят, че украинското правителство, което тяхната страна подкрепя, симпатизира на такива фигури в историята като нацистките сътрудници Степан Бандера, те ще бъдат шокирани, подчерта активистът.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;