Държавите няма да се справят сами с фалшивите новини и съществува „реална опасност“ от задушаване на инакомислието и разчистване на информационното пространство от неугодни медии, заяви в ООН началникът на отдела за международни информационни проблеми в пресотдела на руското външно министерство Максим Буякевич.

На 40-та сесия на Комитета на ООН по информацията той направи предложение от името на

Русия за изработване на механизъм за противодействие на дезинформацията. Дипломатът предупреди, че самостоятелните действия на някои държави водят към тоталитарни методи срещу свободата на словото и към „деградация на правовите основи за нормално функциониране на гражданското общество и всеобщите права и свободи, за които векове се е борило човечеството“.

Още миналата година руската делегация в ООН предлагаше да се изработят „базови параметри на стратегия за борба с фалшивите новини под егидата на секретариата на ООН“. „Някои държави се стремят да ги използват за легалиация на цензурата“, каза Максим Буякевич. Освен това той възрази срещу доминацията на английския език в отразяването на работата на ООН, Сега

Тагове: ; ; ; ; ;