Русия била изрепетирла тотална война срещу НАТО в Европа по време на своите военни игри «Запад-2017», които се проведоха през септември миналата година.

Това пише немският вестник  Bild, позовавайки се на аналитици от две западни разузнавателни агенции, предаде  Daily Sabah.

Според мнението на чуждестранните експерти, Русия е моделирала въздушни и военно-морски нападения срещу членовете на НАТО в Европа.

Ученията също уж включвали предполагаемо завземане на Естония, Латвия и Литва в допълнение към скандинавските страни, такива като Норвегия, Швеция и Финландия.

Аналитиците твърдят, че учението «Запад-2017» всъщност е било репетиция за «пълномащабна война срещу НАТО в Европа».

По време на военните игри Русия, както се съобщава, е създала макет на държавите в избраната област, които с лекота били «завзети».

Западните аналитици отбелязват също, че Русия по време на своите военни учения «e неутрализирала и взела под контрола си въздушните зони в Източна Европа и пристанищата, за да пресече пристигането на подкрепления» от страна на държавите от НАТО.

Припомняме, че военните учения «Запад-2017» се извършиха недалеко от белоруската столица и предизвикаха подозренията на Запада.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че във военните игри са участвали 12 700 военнослужещи и са проведени от 14 септември до 20 септември по измислен сценарий.

НАТО твърди, че в ученията са взели значително повече от 12 700 човека, а игрите били имитирали нападение над Запада през август и септември.

По-рано бе съобщено, че цялата войска, която участваше в руско-белоруските учения «Запад-2017» е върната към постоянното й място на дислокация.

Целите на съвместните руско-белоруски учения «Запад-2017» са постигнати, войската е върната на мястото на постоянната й дислокация, това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу по време на съвещанието си в петък.

«Считаме, че целите на ученията са постигнати. Обръщам специално внимание на това, че всички задействани сили и средства са върнати в пунктовете на постоянната им дислокация», съобщи Шойгу.

Той подчерта, че по време на ученията органите на военното и държавното управление са получили практически опит в съвместните действия по обезпечаването на военната сигурност на Съюзната държава.

«Маневрите бяха наблюдавани от 95 представители от 50 страни.

В ученията бяха задействани 12 хиляди и 700 военнослужещи.

Участваха 680 единици въоръжение и военна техника, около 70 вертолети и самолети, 10 кораби», отбеляза министърът.

Според него, окончателните резултати от «Запад-2017» ще бъдат направени в близките дни.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ;