Армения в снимки от днес- протестите извадиха по улиците цялата страна. 8 май втори тур за Пашинян

2 май 2018-Нюз Фронт.

Едва ли някой е виждал по мащабни акции, които да обхванат с такъв размах цяла държава. Става въпрос за малката Армения, която показва голям характер. Днес 1 май, цялата страна беше блокирана, по пътищата излязоха камиони, коли с протестиращи веещи знамена, майки с детски колички… всички.

 

« Днешните ни акции преминаха с безпрецедентен размах и всички пътища в Ереван бяха блокирани. Както е известно днес в 19:00 ще се проведе нашия митинг, на който трябва да се направят много важни заявления, и аз искам да призова, точно в 17:00 да разблокирате всички затворени пътища и заедно да тръгнем към площад Република, а също да бъдат отворени всички пътища, за да може нашите сънародници да стигнат до митинга.

Всяка една минута чакаме развитие, ако има развитие ще е добре, ако няма развитие, имаме други варианти, така че ви чакам всички на площад Република»- обяви от Facebook страницата си на живо лидерът на опозицията Никол Пашинян.

 

 

( кадри от акцията в Ереван днес, митингът започна в 19:00 местно време, след призива на Пашинян)

 

 

 

Вчера в Националното Събрание се обсъждаше въпросът за избиране на премиер.

Единствената кандидатура за постта издигната от парламентарната фракция » Елк» ( в превод «изход») беше на Никол Пашинян.

От сутринта хиляди граждани се събраха на площад Република, от където следяха в реално време специалното заседание.

По-голямата част от мнозинството депутатите републиканци обаче гласуваха срещу Пашинян.

След като беше отхвърлена кандидатурата му, Никол Пашинян се обърна към гражданите да излязат отново по улиците и да обявяват гражданско неподчинение.

Речено сторено.

Днес цяла Армения беше блокирана- улиците, метрото, летището, пътищата.

 

Малко по-късно днес, Републиканската партия на Армения се обърна с призив към протестиращите да разблокират страната.
За да не излезе ситуацията извън контрол, от РПА обявиха, че ще има 2 тур на избори за премиер и Пашинян ще бъде приет с 1/3 от необходимите гласове.
Ръководителят на фракцията на РПА  Ваграм Багдасарян заяви, че ще подкрепят кандидатурата, която издигнат 1/3 от депутатите, а от своя страна самите РПА ( Републиканска партия на Армения) няма да издига свой кандидат.

 

Това означава, че на 8 май ще има ново гласуване и за да заеме постта премиер на Армения, Пашинян трябва да събере 32 гласа.

Продължаваме да следим ситуацията в Армения.

Утре, по заявления на самия Пашинян в страната няма да има акции.

 

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...