1 май 2018-Нюз Фронт.

Американската страна призова Израел да унищожи Асад. Новата атака по Сирия е свързана именно с това, че Вашингтон е прехвърлил мисията си  на Тел-Авив.

Късно през нощта, в неделя 29 април, Израел нанесе удари по Сирия. На атаката бяха подлжени покрайнините на населения пункт Джабел, разположен на около 5 киломентра от град Хама, а също и по покрайнините на Алепо.

 

 

По съобщения на различни медии, ВВС на Израел са ударили и по иранските позиции, но частично са засегнали позициите на 47-ма дивизия на Сирийската Арабска Република.

Какво става в Сирия и от кого още може да се очакват бомбардировки и удари? Военните на Израел отказват да коментират извършеното.

 

 

Активността на чужденците в Сирия в последно време превъзхожда активността на местните въоръжени групи.

Гражданската война престана да бъде същата, след разгрома на «Ислямска държава», успехите на Русия и правителствените войски на Сирия. Именно тогава САЩ откриха нова борба и използват всички възможни средства и държави.

След идването на Доналд Тръмп, политическият курс на САЩ в Близкия Изток стана непредсказуем. Американската дипломация се превърна в twitter заявления. САЩ показаха, че един ден могат да говорят за извеждане на войските си от Сирия, а на следващия ден да нанесат авиоудари по суверенната държава. И да обяснят това с «борба с терористите», които финансират и въоръжават.

Въпреки радикалните действия на Вашингтон, се проследява и определена неувереност от страна на САЩ. Те разбира се, могат да нанесат удари, но в същото време не искат да се харчат на големи, мащабни операции, които да разклатят позициите на Башар Асад.

За това свидетелстват и опитите на Тръмп да си намери спонсори за сирийската кампания сред богатитет арабски държави.

 

 

За сега никой не е готов да пожертва милиарди, но саудитите, се надяват САЩ да продължат и да останат в Сирия, защото без тях ситуацията ще е в полза на Русия и Иран.

А доколкото Саудистака Арабия за сега не се справя даже със ситуацията в Йемен, остава само Израел.

Израел, разполага с мощна армия, и многократно демонстрира отличната си боеспособност. Плюс това, голяма част от инересите на Израел се покриват с интересите на САЩ. И едните и другите желаят свалянето на Башар Асад и го наричат диктатор, подкрепяйки при това въоръжената опозиция.

Освен това, Израел както и американците са силно разтревожени от растящото влияние на Иран в Близкия Изток.

Така че, САЩ не са положили кой знае какви усилия да уговарят Израел- Тел-Авив става все по-активен и по всичко личи, че няма нищо против да участва във войната.

И свидетелство за това, са военните операции, които Израел си позволяват, почти всеки ден.

Турския военен експерт Керам Йълдъръм смята, че сирийската сделка между САЩ и Израел е очевиден факт, на който световните медии не отделят никакво внимание.

Израел не може да замени САЩ, но може да свърши мръсната работа вместо американците. Някои от целите на Израел, за които говори Нетаняху са приветствани от много държави,

Например, непримиримото му отношение към Башар Асад, продължава да нопомня от какво започна сирийската война.

Но сега трябва да се има предвид, че ситуацията се усложнила в пъти в сравнение с 2011 или 2012 година. Сега БАшар Асад не е просто президент на Сирия, а държавник, който има подкрепата на една от найс-силните държави на планетата- Русия.

След разгрома на ИДИЛ, САЩ и съюзниците им осъзнаха, че вече не могат да се правят на световни господари.

Затова, сега САЩ на драго сърце е готов да използва в целите си големите амбиции и военния потенциал на Израел.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;