Информациите, разкрити вчера от Израел за тайна иранска програма за ядрено оръжие са «автентични», заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, ръководил допреди седмица ЦРУ, предаде Франс прес.

Помпейо се срещна в неделя в Израел с Нетаняху и е бил информиран за новите елементи, които бяха направени обществено достояние вчера.

«Зная, че има хора, които казват, че тези документи не са автентични. Мога да ви потвърдя, че тези документи са истински, че са автентични», заяви Помпейо пред журналисти, придружаващи го на връщане от обиколката му из Близкия изток.

«Знаехме за този материал от известно време и разбира се го дискутирахме в неделя, когато бяхме заедно», обясни държавният секретар.
Вчера Бенямин Нетаняху каза, че Израел разполага с нови убедителни доказателства за таен план, който Иран може да задейства всеки момент, за да се сдобие с атомна бомба, припомня Франс прес.

Помолен да отговори дали е бил в течение от години за съществуването на тази тайна програма, наречена «Проект Амад», Помпейо отвърна: «Това е отчасти вярно. Съществуването на програмата «Амад» приключи в края на декември 2003 г.- януари 2004 г. и е вярно да се твърди, че ние знаехме за нея от известно време».

«Но има хиляди нови документи и нови информации. Ние сме в процес на тяхното анализиране и има много работа за вършене, за да оценим мащабите и обхвата на това», каза той.

По-рано днес Белият дом каза, че представените факти от Израел са в съответствие с онова, което САЩ са знаели от дълго време.

«Иран има солидна тайна програма за ядрени оръжия, която опита напразно да скрие от света и от собствения си народ», се казваше в изявление на Белия дом, в което за програмата се говореше в сегашно време, отбелязва Франс прес.

Помпейо заяви, че ще остави на юристите да преценят дали Иран е нарушил споразумението по ядрената си програма, сключено през 2015 г.

Той заяви, че иранските документи, с които се е сдобил Израел, показват, че Иран е лъгал за целите, които е преследвал с ядрената си програма и това подкопава ядрената сделка от 2015 г., предаде Асошиейтед прес.

Помпейо заяви, че документите показват, че Иран е имал тайна ядрена оръжейна програма от години, докато е отричал да е разработвал ядрени оръжия.

Държавният секретар каза, че иранците са излъгали шестте страни, преговаряли по иранската ядрена сделка. По думите му това означава, че «сделката не е била изградена на основите на честността или прозрачност. Тя е била изградена на основата на иранските лъжи».

Според експерти по разузнаването и дипломати обаче както изглежда Нетаняху не е представил убедителни доказателства, показващи, че Иран нарушава ядрената сделка, въпреки че той може да е подпомогнал каузата на твърдолинейните представители на администрацията на Тръмп, които искат ядрената сделка на бъде отменена, отбелязва Ройтерс.

Повечето от предполагаемите доказателства, представени вчера от Нетаняху, датираха от периода преди 2015 г., когато бе подписано споразумението, въпреки че Нетаняху каза, че Иран е съхранил важни файлове за ядрената технология оттогава и че продължава да добавя познания в областта на ядрените оръжия, отбелязва Ройтерс.

БТА

Тагове: ; ; ; ;