Американските военни не са способни да водят улични бойни действия в условията на съвременен голям град.

Това в конгреса на САЩ заяви началникът на щаба на Сухопътните войски на САЩ, генерал Марк Мили.

Той отбеляза също, че военнослужещите, вероятно, ще се наложи да се сблъскат с равен по сила противник в Сеул, Техеран или в столиците на страните от Балтика

Според експерти, под вероятен противник Съединените Щати разбирали Русия и Китай.

Началникът на щаба на Сухопътните сили на САЩ генерал Марк Мили заяви, че американските военнослужещи не са готови да водят бойни действие в мегаполис.

Думите на американския военачалник прозвучаха по време на речта му в комисията по делата на Въоръжените сили към палатата на представителите, съобщи изданието Defense News.

Както допълнил Мили, в бъдеще такива градове, като Техеран, Сеул и столиците на трите прибалтийски република, могат да се превърнат в арена на бойни действия, в които армията на САЩ ще трябва да се противопостави на «приблизително равен по възможности противник».

Генералът припомнил, че такъв вид бойни действия американските военни не са водели вече достатъчно отдавна.

Редица експерти, взели думата след началника на щаба на сухопътните войски, подчертали, че много образци на военна техника от армията на САЩ, в това число танкове от семейството

Abrams, не са пригодни за боеве в условията на плътна градско застрояване.

Според тях, обстановката в града дава на противника «възможност да използва небостъргачите и канализацията като укритие за воденето на огън», а бронираната техника на Въоръжените сили на САЩ не били защитени от това.

Nеws Front

 

Тагове: ; ; ; ;