Ереван кипи- Баку дебне Карабах

1 май 2018-Нюз Фронт.

Депутатите от Парламента на Азербайджан смятат, че върешнополитическата обстановка в Армения може да доведе до различни провокации, и съответно трябва готовност.

Баку сериозно се надява на понататъшна дестабилизация на политическата ситуация в Армения, и вече от сега се опитва да провокира различни извънщатни ситуации в зоната на карабахския конфликт, коментира в интервю за Sputnik Армения  политологът и директор на научно-образователната фондация «Нораванк» Гагик Арутюнян.

 

По-рано, парламента на Азербайджан призова да се свика извънредно заседание във връзка със ситуацията в Армения.

Депутатът Гудрат Гасанлиев заяви, че вътрешнополитическата ситуация в Армения може да прерасне в гражданска война, като допълни, че «провокатори» могат например да нарушат режима по прекратяване на огъня.

 

» Азербайджанската реакция е напълно естествена. Те разчитат, че ситуацията в Армения ще продължи да ескалира, което да усили процесите на дестабилизация. И те да се възползват от момента.

Смятам, че днешното гласуване в Националното Събрание на Армения ще разреди напрежението»- коментира политологът.

 

Според него, Азербайджан не за първи път се опитва да преобръща фактите с главата надолу. Съсредоточавайки крупни сили в зоната на конфликта, Баку говори за » възможни провокации от страна на Армения. Нещо от серията на » крадецът вика дръжте крадеца».

 

Арменският експерт смята, че съседните страни биха били доволни, ако ситуацията в Армения ескалира.

 

» Някои азербайджански анализотори още преди няколко месеца говориха, че през 90-те години Азербайджан претърпя поражение заради втрешна нестабилност. И, следователно, сега се търси подобен ефект и подобна ситуация в Армения.

Но аз се надявам, че това няма да се случи»- подчерта експерта.

 

Припомняме, че Армията за отбрана на Нагорни Карабах съобщи на 1 май, че по линията на съприкосновение отново се наблюдава струпване на жива сила и военна техника от страна азербайджанските ВС.

Ведомството също така обнародва видеозапис от там показващ обстановката от последните два дни.

 

Българска редакция News Front.

 

 

Коментари:

Зареждане ...