1 май 2018-Нюз Фронт.

На 2 май — денят на покръстването на българите, в «Двор на Кирилицата»от 14:00 часа ще бъдат поднесени венци пред паметника на Свети Цар Борис I Покръстител Български.

В културно-историческия комплекс ще се проведе публична дискусия на тема «Принос на Първо Българско царство за опазване и развитие на културните ценности» и ученическа викторина.

 

 

Припомняме за всички наши читатели, че титлата «Българин «означава много, и трябва да се носи с отговорност и достойнство.

 

В един малък днес, но винаги величествен град, а именно в древната и първопрестолна Плиска, благодарение на Карен Алексанян,оживява духът на една древна нация.

Именно той, воден от провидението създава преди 2 години уникалния и единствен в света културно-исторически комплекс » Двор на Кирилицата».

 

На 2 май 2015 г. тишината на малкия град Плиска, някогашната първа столица на Българската държава, се огласява от прииждането на хиляди хора. Поводът е знаменателен – честването на 1150-годишнината от Покръстването на българите в православната християнска вяра. Старата Базилика – първият православен християнски храм в славянския свят – посреща висши духовни и светски личности от цялата славянска общност за Божествена света литургия послучай празника- се казва на сайта на «Двора на Кирилицата»

 

» Дворът на Кирилицата» има сакрално значение за всеки българин, защото това място идва за да възроди духовната мисия на България.

Идва като напомняне, че имаме дълг пред онези преди нас, оставили велико наследство, и че ние, днес потомците на онези великите сме призвани, не само да го пазим, но да и да продължим тази следа.

Ние не трябва да забравяме кои сме в потока от информация и внушения на европейски ценности.

Ние трябва да си спомним какъв нород сме били и да бъдем достойно негово продължение.

Именно това ни напомня, създателят на това феноменално и изпълнено с мощна енергия място- храмът на буквите, станал известен като » Двор на Кирилицата». Единствен по рода си.

 

 

« През 864 година България официално приема християнството за своя държавна религия. Християнизацията на българите е осъществена от Княз Борис Михаил Михаил ( 852-889), новата вяра се превръща в цивилизационен избор  за дунавските българи»

През 886 година българската държава става истинска родина на славянската просвета и книжнина. Езикът и азбуката на Светите братя  се завръщат в своята  Родина…»- доцент доктор Пламен Павлов.

 

Именно това велико събитие ще бъде достойно почетено на свещена земя- там където буквите са си вкъщи и пазят тайните на вярата ни, че ще се справим с мисията да продължим по този път.

 

Добре дошли на всички, които ще се присъединят към честванията утре в » Двор на Кирилицата», град Плиска.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;