Водачът на вълната от протести, предизвикали изненадващ вакуум във властта в Армения, съобщи вчера, че се е срещнал с новия президент на страната Армен Саркисян и се надява да  получи подкрепата му да стана премиер, предаде Асошиейтед прес.
Арменският парламент планира във вторник да избере заместник на Серж Саркисян, който подаде оставка миналата седмица след бурни протести срещу избирането му за министър-председател. Лидерът на опозицията Никол Пашинян, който оглави протестите, се надява да бъде следващият премиер.
Пред десетки хиляди привърженици, събрали се в отговор на призива му на площада на Републиката в центъра на столицата Ереван, Пашинян обеща «победа на Кадифената революция» и заяви, че е готов да стане премиер.
«На 1 май нашата победа ще бъде официално утвърдена», обеща Пашинян, цитиран от Франс прес.
Бившият премиер Карен Карапетян, който беше назначен за изпълняващ длъжността до избирането на нов министър-председател, е от Републиканската партия на Серж Саркисян. Партията разполага с мнозинство в парламента. Неин говорител каза в събота, че тя няма да издига свой кандидат за премиер, но депутатите й ще гласуват анблок.
Пред поддръжниците си снощи Пашинян каза, че има подкрепата на три други парламентарно представени партии.
Русия следи внимателно кризата в Армения, където има голяма военна база. Пашинян заяви, че Москва няма от какво да се страхува, ако той ще стане премиер. «В близко бъдеще отношенията ни ще се развият и задълбочат, което ще е в национален и правителствен интерес на Армения», добави опозиционният лидер, БТА

Тагове: ; ; ; ; ;