Британският министър-председател Тереза Мей назначи днес Саджид Джавид за министър на вътрешните работи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
Предишният вътрешен министър Амбър Ръд се оттегли заради имиграционен скандал.
Джавид е бивш управляващ директор на «Дойче банк» и досега беше министър по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление.
«Кралицата с удоволствие одобрява назначението на многоуважавания член на парламента Саджид Джавид за министър на вътрешните работи», заяви канцеларията на Мей.
Джавид, който подкрепяше оставането на Великобритания в Европейския съюз, може да промени баланса, възприет от екипа на Мей в преговорите за Брекзит. Той каза, че резултатът от референдума за членството на Великобритания в общността през 2016 г. означава, че «в някои отношения сега всички сме привърженици на Брекзита».
Джавид, чиито родители са дошли от Пакистан, е първият политик от малцинство, заемащ един от четирите водещи поста в британското правителство.
Ръд подаде оставка заради отношението към някои хора, дошли във Великобритания от Карибите преди много време и неправилно окачествени като незаконни имигранти.
Джавид изрази гнева си от отношението към тези британски граждани, като каза пред в. «Сънди телеграф»: «Това би могло да съм аз.», БТА

Тагове: ; ; ; ; ;