Група активисти се събраха в неделя на един от площадите в Хага, за да отдадат почит на жертвите на трагедията в Одеса на 2 май през 2014 година.

Те призоваха към извършването на независимо разследване на инцидента и привличането на виновните към отговорност.

«За нас вече е свещен обичай всяка година да си спомняме събитията в Одеса и падналите там жертви на настоящата нечовешка и антинародна власт в Украйна, отбеляза организаторът на мероприятието Дмитрий Песарев.

Това е наш нравствен дълг — да не забравяме хората и да не позволим обществото да забрави, че кръвта на падналите все още не е изкупена и че обстоятелствата около тяхната гибел не са разследвани.

Считаме за необходимо да работим върху нуждата събитията от 2 май да не утихнат и с времето да не се забравят», добави той.

 

«Разбира се, следим хода на разследването в Одеса. Това, което беше преди година, това е и сега, там са сложени спирачки по случая. Вероятно няма да има никакво разследване, ако тази власт не слезе от сцената», каза той.

На мероприятието присъства и непосредственият участник в събитията Олег Музика, който в речта си също обърна внимание върху това, че за изминалите четири години това престъпление не е разкрито, а виновните не са наказани.

«Обърнах се към новите следователи, вече към трета група. Дори не се надяваме, че ще има справедливо разследване», сподели той.

От своя страна участничката в акцията от Холандия Анека де Лаф отбеляза, че участва в мероприятието, защото има съвест.

«През 2014 година ние дойдохме тук, за да почетем паметта на загиналите. Уверена бях, че ЕС или силите тук, в Холандия, ще обърнат внимание върху тези събития и ще настояват за разследване. Но годините минават, а това не се случва, всички игнорират тази трагедия и се правят, че всичко е наред.

Режимът в Киев получи от ЕС пълна свобода и прави каквото си поиска, не разбирам как може моето правителство да го подкрепя», каза тя.

На 2 май 2014 година в Одеса неонацистката организация «Десен сектор» нападна на Куликовското поле активисти, събиращи подписи за референдум за федерализацията на Украйна и за статуса на държавен език за руския.

В трагичните събития загинаха 48 човека, над 240 бяха ранени.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;