Великобритания и САЩ «няма да стоят рамо до рамо срещу путинския режим», защото ЕС едва ли ще се съгласи на ожесточаване на санкциите, съобщава  The Daily Telegraph, позовавайки се на канцлера на хазната на Обединеното Кралство Филип Хамънд.

Изданието припомня, че ЕС и САЩ «са се сплотили около Великобритания след нервно-паралитичната атака в Солсбъри», а след това Великобритания, Франция и САЩ съвместно са нанесли удар по сирийски обекти, които вероятно са били свързани с химическо оръжие.

«Но по отношение на финансовите санкции е трудно да се постигне единство, защото Обединеното Кралство ще се присъедини само към тези мерки, които са въведени на ниво ООН или ЕС», се казва в статията.

Според Филип Хамънд, Лондон вероятно няма да може да въведе срещу Москва санкции, равнозначни на тези, които въведе този месец Вашингтон в отговор на руските военни операции и «опитите да се разрушат западните демокрации».

Последният рунд от американските санкции бе насочен срещу 38 физически и юридически лица.

«Вероятно ще бъде справедливо да се каже, че вътре в ЕС има силно различна степен на ентусиазъм по повод по-нататъшния натиск върху тази група хора», цитира  The Daily Telegraph канцлера на британската хазна.

«На този етап ние все още сме в ЕС, с много редки изключения няма независими санкционни възможности.

Една от трудностите на работата в рамките на ЕС се състои в това, че по тези, външнополитически въпроси трябва да се постигне консенсус с 28-те страни, а това, откровено казано, често означава работа с най-малък общ знаменател».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.telegraph.co.uk/business/2018/04/25/uk-will-not-match-us-sanctions-russia-hammond-blames-eu-dissent/

Тагове: ; ; ; ;