29 април 2018-Нюз Фронт.

Тази неделя, 29 април в Плевен тържествено отбелязаха 200 години от рождението на Цар Освободител Александър II.

Тържествената церемония събра граждани, общественици,  гости и представители на Руското Послолство, представители на местната власт в двора на къщата-музей носеща името на Царя Освободител.

 

 

 

 

Именно в този дом руският император в присъствието на великия княз Николай Николаевич и руските генерали се среща с пленения турски маршал Осман-паша.

На тържествените меропрития днес беше почетена и паметта на един от командващите частите на Руската Армия в хода на Руско-турската освободителна война 1877-1878 години, руският генерал Едуард Иванович Тотлебен.

В църквата «Свети Николай» беше отслужена служба  и молебен преди поднасянето на веците и цветята.

В този храм на 12 декември 1877 година е отслужена първата благодарствена църковна служба по повод Освобождението на Плевен, в присъствието на руския император Александър Втори.

 

 

 

В тържествените мероприятия посветени на 200 години от рождението на  Цар Освободител Александър II се включиха ръководителят на Россътрудничество в България Павел Журавльов, кметът на Плевен Георги Спартански, Румен Петков, представители на партии и обществени организации.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;