Исторически ръкостискания като днешното между лидерите на Северна и Южна Корея се пазят в архивите като символ на преломни моменти в световната история.

На 10 декември 2013-а на церемонията в памет на Нелсън Мандела в Йоханесбург, докато се качва да заеме мястото си на стадиона в Совето, американският президент Барак Обама се поздравява с другите високопоставени гости на погребението и не пропуска кубинския лидер Раул Кастро. Обама стиска ръката му и дори разменя няколко думи с него.

Три години по-късно той осъществява първото посещение на американски президент на острова след пауза от 88 години и разтопява леда в отношенията между двете страни.

Исторически ръкостискания като днешното се пазят в архивите като символ на преломни моменти в световната история. Припомняме ви от времето на кървавия конфликт с британското правителство. Макгинес обаче е играл и ключова роля в договарянето на мира, а по времето на паметната среща е заместник първи министър на Северна Ирландия.

Във Вашингтон през 1993 година израеският премиер Ицхак Рабин и лидерът на ООП Ясер Арафат си подават ръка на моравата пред Белия дом пред погледа на президента Бил Клинтън.

Това е първото им публично ръкостискане. То ознаменува подписването на договорената по-рано тайно в Осло декларация за принципите за мир между палестинците и израелците. Тази договореност открива пътя за палестинско самоуправление.

Незабравим остава и жестът на френския президент Франсоа Митеран и германския канцлер Хелмут Кол от 1984-та пред костницата в Дуомон на церемонията в памет на жертвите от Първата световна война.

Двамата участват в церемония по случай 70 години от началото на Първата световна война и отдават почит на жертвите. Хванатите им ръце и до днес са символ на следвоенното помирение и френско-германсикя мотор на Европа.

Мартин Гицов, БНТ

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;