Американските изтребители пето поколение  Lockheed Martin F-35 Lightning II имат «съветски произход», а също притежават сходни черти на свръхзвуковите самолети Як-141, сообщава Task and Purpose.
СМИ сообщили о советском происхождении американского истребителя F-35

  • По данни 
  • на портала, предполага се, че компанията  Lockheed и ОКБ Яковлев са подписали споразумение за сътрудничество, което е позволило САЩ са получат изпитателните данни.
  • Отбелязва се, че тази информация е били критично важна за  Lockheed —тя е позволила да се сформира разработка на системата на двигателите, «която се превърнала в скелет за съвременните F-35».

«Почти е вероятно данните, събрани от стария съветски проект VTOL (самолет с вертикално излитане и кацане, бел.ред.), най-вероятно са били използвани при разработката на варианта VTOL F-35 Joint Strike Fighter.

Това означава, че  F-35 дължи поне тази част от своето съществуване на програмата за въоръжение на СССР», пояснява изданието.

По-рано два нови многофункционални американски изтребители-бомбардировачи пето поколение

F-35 Lightning II и самолет-зареждач пристигнаха в Естония.

По-рано се съобщи, че любовта на американците към рекламата може да им изиграе лоша шега

Командването на ВВС на САЩ с патос обяви, че изтребителят от пето поколение F-35 е готов за въздушен бой.

Американската военна новост ще попълни парка от изтребители, които вече са на въоръжение във ВВС на САЩ: F-18, F-16, F-15 и F-22.

Генерал Карлайт говори с апломб за бойните възможности на новия самолет, а и друго не се очакваше — в новата придобивка са вложени мнооого пари. Според генерала, самолетът и личният състав напълно са готови за по-нататъшна експлоатация и употреба по време на бойни действия.

Новата американска придобивка е снабдена със система за вертикално излитане и кацане, което й позволява да извършва полети от палубата на кораби.

Американците считат, че техният самолет ще бъде буквално разграбен на оръжейния пазар.

Обаче, тук следва голямото ОБАЧЕ: цената на новата машина не оставя никакви шансове на купувачите.

Нито една от страните, които си сътрудничат със САЩ, не може да си позволи да замени своя остарял самолетен парк с този американски изтребител. Мечтите на съюзниците на НАТО си остават мечти.

Немалка роля в разгрома на мечтите на купувачите играе и фактът, че Русия има аналогичен самолет — Т-50, който по характеристиките си очевадно превъзхожда американския аналог, а и цената е значително по-достъпна.

Нещо повече, компютърното моделиране на въздушен бой между двата конкурента показа наяве превъходството на руския изтребител пред американския.

Така световните оръжейни купувачи вече сериозно и задълбочено мислят върху целесъобразността или по-точно върху липсата на целесъобразност да пахарчат парите си за американския F-35…

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;