28 април 2018-Нюз Фронт.

В Сърбия ще бъде сформирана организация по изучението на последствията от бомбардировките на НАТО.

След месец трябва да започне работата на координационния съвет и лабораторията, които ще се занимават с изучаването на последствията от бомбардировките на авиацията на НАТО, които военния алинс извърши по време на агресията на Югославия  през 1999 година.

 

 

 

Това заяви министърът по опазване на околната среда в Сърбия Горан Триван пред местни медии.

Според него, решението за създаване на такава организация е било взето след срещата на представители на министерствата по околна среда, здравеопазване и отбрана, като Тривин подчерта, че изключва възможността за политизирането на работата на организацията и добави още, че такава работа трябва да се провежда и на териториите на откъснатия край Косово и Метохия.

 

Специалистите предстои да изясняват последствията от бомбардировките с убеднен уран, а също и ударите нанесени по химически и нефтени обекти от НАТО преди 19 години.

 

» Не всичко е останало в земята. Частици са попаднали в атмосферата и са се пренесли и на съседните страни»- подчерта министърът.

Горан Тривин поясни, че в изследването и изучаването на последствията ще бъде използвана международната юридическа практика.

» Италиански военни, които са били в Косово, са получили онкологични заболявания, за което са се съдили с държавата си, че са били изпратени там и са пострадали, и съответно са получили компенсации, което говори, че сме на правилния път.

» Не е достатъчно просто да разберем какво се е случило у нас през 1999 година. Ние сме длъжни да предоставим нашите изводи на целия свят. Ние трябва да обясним на международната общност, какво е било извършено срещу нас и какви са последвията».

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;