Министърът на външните работи на Иран Мохамад Давад Зариф заяви, че неговата страна разглежда «различни варианти» на действие, ако САЩ излязат от ядрената сделка, предаде  NBC.

Сред тези възможности, които е готов да разгледа Иран в случай на възстановяване на американските санкции, Зариф отделя специално два варианта.
Първо, Иран разглежда възможността да инициира 45-дневен процес, призван да реши въпросите за предполагаемото неспазване на условията по сделката.
Второ, има вероятност Иран да възобнови ядрената си програма.
Зариф подчерта, че САЩ «никога не са се страхували от това, че Иран ще създаде ядрена бомба», но иранците «ще продължат да добиват обогатен уран», ако САЩ напуснат сделката.
 Заедно с това министърът заяви, че по-вероятно Иран да напусне ядрената сделка веднага след САЩ.

«Възможно е Иран да получи предимства от тази сделка. Но Иран в никакъв случай няма едностранно да изпълнява споразумението», цитира изданието думите на Зариф.
Отбелязва се, че в страната се съмняват, че в случай на излизането на САЩ от сделката, Иран може да разчита на всички предимства от нея.
Изданието съобщава, че Иран обвинява САЩ също в неспазване на условията по споразумението, призвано да ограничи ядрената програма на Иран в замяна на отслабване на икономическите санкции.
Отбелязва се, че в рамките на своята предизборна кампания Тръмп се е изказал против сделката, която е била сключена още по време на Барак Обама.

А неотдавна президентът на САЩ е обещал да изведе страната от сделката до 12 май, ако не бъдат поправени сериозните недостатъци, които той вижда в споразумението, предава  NBC. 

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Източник:https://www.nbcnews.com/news/world/iran-s-foreign-minister-says-resuming-nuke-program-table-if-n868141

Тагове: ; ; ; ; ;