Споразумението по иранската ядрена програма не е достатъчно, за да се възпрат амбициите на Техеран, заяви вчера германският канцлер Ангела Меркел след разговор с американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

«На мнение сме, че споразумението е първи етап, който допринесе за забавяне на техните дейности, по този аспект по-специално, но мислим също, че от германска гледна точка  това не е достатъчно, за да се гарантира, че амбициите на Иран са овладени и удържани», заяви Меркел на обща пресконференция с Доналд Тръмп след техния разговор.

По същата тема на пресконференцията Тръмп подчерта, че Иран няма да произведе в бъдеще ядрени оръжия, предаде Ройтерс. Той заяви, че трябва да се гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие. Той добави, че трябва да се гарантира и че режимът в Техеран ще прекрати и разпространението на опасните си ракети и своята поддръжка за тероризма, допълва ТАСС.
Говорейки за тероризма, Тръмп каза, че страните в Близкия изток трябва да увеличат приноса си в борбата с Ислямска държава, предаде Ройтерс.
На общата пресконференция с Меркел Тръмп каза, че за място срещата на върха между него и Ким Чен-ун вече се обмислят само два варианта.

  «Останаха само две страни сега», каза Тръмп. По-рано вчера той говореше за «две-три места».

Тръмп увери, че няма да повтаря грешките на миналите американски лидери спрямо Северна Корея. Той каза, че е окуражен от историческата среща между лидерите на двете Кореи вчера, предаде Ройтерс.

Тръмп обаче увери, че САЩ ще запазят натиска над Пхенян, докато не се случи обещаната денуклеаризация. По повод на предстоящата среща на върха САЩ-Северна Корея Тръмп изрази надежда, че тя ще бъде продуктивна.
Меркел също коментира срещата на двете Кореи и каза, че това е първа стъпка към разрешаване на корейския конфликт, но остава да се постигне пълна денуклеаризация, предаде ТАСС. Канцлерът каза, че  твърдостта на позицията на Тръмп относно Северна Корея, в това число затягането на санкциите миналата година, е помогнала за постигане на пробив в разговорите между двете Кореи, предаде ДПА.

По адрес на двете Кореи Меркел каза, че германците много добре знаят какво означават годините на разделение, визирайки разделена Германия и разделения сега Корейски полуостров.
Тръмп пък бе попитан дали е говорил по телефона с Ким Чен-ун. Той отказа да отговори на журналистическия въпрос с думите «Не искам да коментирам това» и каза «Но ние имаме много добра работна връзка», предаде ДПА.
Канцлерът засегна на пресконференцията и темата за разходите за германската отбрана и каза, че Германия ще ги увеличи през 2019 г. на 1,3 процента от БВП, предадоха Ройтерс и ТАСС.  Меркел подчерта, че Германия остава привързана към целта за увеличаване на разходите за отбраната до 2 процента от БВП — нещо, за което настоява администрацията на Тръмп.
По темата за отбраната Тръмп заяви на пресконференцията, че НАТО помага повече на европейците, отколкото на САЩ, предаде Франс прес.

«НАТО е фантастична, но това помага повече на Европа, отколкото ни помага на нас», каза той. 
Тръмп също така каза, че би могъл да отиде в Ерусалим за откриването на посолството на САЩ там, което той реши да премести от Тел Авив, предаде Франс прес.
   

«Посолството в Ерусалим бе обещано от много президенти. Те всички направиха предизборни обещания и никога не намериха куража да ги изпълнят. Аз го направих. Така че бих могъл да отида там», каза той.

Канцлерът съобщи, че с Тръмп е обсъждала и ситуацията  в Украйна и американските санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.
На пресконференцията канцлерът заяви, че би могла да си представи договаряне на двустранна търговска сделка между ЕС и САЩ, предаде Ройтерс.
«Ние искаме търговия, която е в съответствие с многостранната търговска система на СТО, но ние също така признаваме, че от много, много години СТО не е способна да промени ситуацията с международните споразумения», заяви Меркел.

«Така, че аз мога много добре да си представя подобни (двустранни) преговори със САЩ», каза тя.

Меркел заяви, че тя и Тръмп са имали обмен на мнения по въпроса за освобождаване на европейските стоманодобивни и алуминиеви компании от митата, предаде ДПА. Тя обаче не каза какво според нея ще реши Тръмп по този въпрос.
Меркел заяви още, че САЩ сега са интересно място за инвестиции след приемането там на новия данъчен закон, предаде Ройтерс.
Тръмп пък заяви, че е ангажиран да поправи американските търговски дисбаланси с Европа.
Никой не е заинтересован от лоши отношения с Русия, но за разногласията с Москва трябва да се говори открито. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференцията с президента на САЩ Доналд Тръмп, цитирана от ТАСС.

«Никой не е заинтересован от лоши отношения с Русия, но там, където се появяват конфликти и стават такива неща, както например в Украйна, те трябва да бъдат назовавани с истинските си имена», каза Меркел.

Тя заяви, че е обсъдила с Тръмп политиката на Русия, ролята й в Сирия, ситуацията в Украйна, както и възможните последствия от американските санкции срещу Москва за Германия.

«Разбира се, обсъдихме темата за Украйна, тук работим в доста тясно сътрудничество срещу нелегитимните действия на Русия», заяви Меркел.

Тя посочи, че се радва много, че с правителството на САЩ са в тясно сътрудничество по този въпрос като допълнение към Минския формат и това по думите й ще продължи и занапред.

«Що се отнася до санкциите, то работим в тясно сътрудничество с правителството на САЩ, в частност с министъра на финансите, за да разберем какви странични последствия биха могли да имат те (санкциите)», заяви тя. Меркел допълни, че смята, че що се отнася до разногласията с Русия обаче, до конфликтите с нея и до ролята й в Сирия, има голямо единодушие.

Тя заяви, че «по принцип гарантирането на териториалната цялост на страна като Украйна е извънредно важно и тя трябва да бъде зачитана».

Меркел допълни, че решението дали от 1 май да бъдат въведени мита за стоманената и алуминиева продукция от ЕС остава за президента Тръмп, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;