Доминираната от републиканци Комисия по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ представи пространен доклад, който заключава, че няма доказателства, че предизборния екип на Доналд Тръмп е заговорничил с Русия в кампанията за изборите през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.
Изводите на комисията бяха приветствани от президента и опровергани от демократите.

Докладът е завършек на разследване, което започна с обещания за надпартийност, но бързо се превърна в ожесточена битка между демократи и републиканци за руската намеса в изборите пред 2016 г. и дали е имало някакви връзки с кампанията на Тръмп.

Тръмп побърза да поиска реабилитация, като написа сутринта в Туитър: «Току-що излезе: докладът на Комисията по разузнаване към Камарата публикуван.

«Няма доказателство», кампанията на Тръмп да е «заговорничила, да се е координирала или да е съглашателствала с Русия».

Кампанията на Клинтън е платила за насрещно проучване, получено от Русия — Еха! Тотален Лов на Вещици! ТРЯБВА ДА ПРИКЛЮЧИ ВЕДНАГА!»

Републиканците в Комисията обаче не избавиха кампанията на Тръмп изцяло от затруднението. Те определят в частност «(проявената) лоша преценка» от кампанията да приеме среща през юни 2016 г. в «Тръмп тауър» — описана в имейли до най-големия син на Тръмп Доналд Тръмп младши — като част от усилия на руското правителство да помогне на баща му в президентската надпревара.

«Макар комисията да не откри доказателства кампанията на Тръмп да е заговорничила, да се е координирала или да е съглашателствала с руското правителство, разследването установи лоша преценка и необмислени действия от страна на участници в кампаниите на Тръмп и Клинтън», посочи в доклада си Комисията.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси, заяви, че съпартийците й в камарата ще продължат разследването за предполагаемата руска намеса в американските избори въпреки доклада на Комисията по разузнаването, посочва Ройтерс, БТА

Тагове: ; ; ; ;