«Космическата общност» към ВВС на САЩ «почти е в паника» от последните разработки на Русия и Китай, твърди експертът по въпросите на отбраната Лорен Томпсън в статията си за  Forbes.

Проблемът бил не в това, че Москва и Пекин създават свои спътници, равни по ефективност с американските, а в това, че разработват системи, способни да отслабят или дори да унищожат техниката на САЩ.

Заплахата била в няколко посоки.

Например, под формата на кибератаки над наземните центрове за управление на групи спътници или опитите да се заглуши сигналът им.

В тази сфера имало много засекретена информация, но без съмнение можело да се каже едно: военното командване на САЩ явно е разтревожено, защото при подобна зависимост американската армия става твърде уязвима.

САЩ имат достатъчно средства, за да се противопоставят на потенциалната агресия в космоса, пише авторът.

Но никой не е очаквал «опасността да се материализира така скоро», защото на действащите спътници не им достигат някои технически модификации, обясняват журналистът за изданието.

Както изяснява генерал-лейтенант Дейвид Бак от Стратегическото командване на ВС на САЩ, цялата система за обезпечаване на националната сигурност в космоса е разработена още във времената, когато «най-съществената заплаха беше космическият боклук».

Но тези дни свършиха.

Новата американска стратегия за национална отбрана предупреждава, че великите държави отново са започнали противопоставяне.

Отчитайки обстановката, американските системи с космическо базиране «практически са беззащитни» пред новите заплахи.

Както обяснява Томпсън, дълго време приоритет за американските ВВС е била «гъвкавостта» на космическата техника — спътниците били снабдени с всички възможни нововъведения до способността им да нанасят ответен удар.

Но всички тези мерки, както и бюрократичният процес на закупуване на ново оборудване, изискват време.

Ако този подход не претърпи промени, ще са нужни дълги години, за да може системата наистина да стане «гъвкава».

Но американските ВВС нямали толкова време, заплахата вече била тук и сега, припомня авторът на статията.

Настоящата система заплашва да остави САЩ неподготвени и без да им позволи да се защитят от разработките на чуждестранните конкуренти.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.forbes.com/forbes/welcome/?toURL=https://www.forbes.com/sites/lorenthompson/2018/04/23/as-space-war-looms-air-forces-biggest-we

Тагове: ; ; ;