Бъдещето на Европа и консерватизма след Брекзит обсъдиха в София евродепутатите Ангел Джамбазки и Ашли Фокс, който е високопоставен британски политик, и един от най-доверените хора на Тереза Мей. На дискусията, проведена в Централния военен клуб, бяха разгледани темите: Родолюбие, патриотизъм и консерватизъм, съобщи БНТ.

В светлината на Брекзит и въпроса за бъдещето на Европейския съюз заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки отбеляза, че в евросъюза не бива да бъде допускано федералистката линия да се опитва да наказва Великобритания за решението си да напусне съюза.

Ангел Джамбазки — евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти: Тази политическа цел, която ние преследваме от началото на този мандат е формирането на съюза в посока на запазване на правомощията на националните държави в ключовите области, недопускането Комисията да се превърне в правителство на ЕС. Както вие всички добре знаете, ние не вярваме в държавата Европа. Ние вярваме в един почтен и достоен ЕС на суверенните отечества, на суверенните държави.

Ашли Фокс — член на Бюрото на групата на Европейските консерватори и реформисти: Моят министър-председател, г-жа Мей заяви официално, че иска да се запази това дълбоко специално партньорство с Европейския съюз. Искаме за в бъдеще да си запазим приятелските и търговските отношения.

В допълнение, в линията на консерваторите и реформистите Ашли Фокс изрази надежда, че Европейският съюз ще си вземе поуки от Брекзит, а сред тях, по думите му, е това, че Европа трябва да слуша повече отделните държави и да спре да централизира властта.